ZAJEDNIČKA IZJAVA

Borelj i Varhelji: Presudom Mladiću privelo se kraju ključno suđenje za ratne zločine u novijoj evropskoj historiji

Ovo je prilika da lideri u BiH i regiji prednjače u odavanju počasti žrtava i promoviranju okruženja pogodnog za pomirenje, istakli su

Žosep Borelj i Oliver Varhelji. Avaz

Piše: H. J. I.

8.6.2021

Šef diplomatije EU Žosep Borelj (Josep Borrell) I Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji (Varhelyi) oglasili su se povodom današnje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

-Pravosnažnom presudom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) u slučaju Ratka Mladića  brings to an end a key, uključujući genocid, koje se dogodilo u Bosni i Hercegovini.

Prisjećajući se onih koji su izgubili život, naša najdublja naklonost je s njihovim voljenima i preživjelima. Ova presuda će doprinijeti iscjeljenju svih koji su patili.

EU očekuje da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu pokažu punu saradnju s međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Negiranje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca proturječe najosnovnijim evropskim vrijednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regiji, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtava i promoviranju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi prevazišli naslijeđe rata i izgradili trajni mir.

Ovo je preduvjet za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i osnova za njen put ka članstvu u EU. Također, to je među 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske Komisije u procesu evropskih integracija BiH.

Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju nastaviti svoju misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i članovima njihovih porodica. Ovo ne može proći nekažnjeno- zaključili su.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.