NOVA VLAST

Izrael: Opozicija se priprema za smjenu Netanjahua u nedjelju

Jair Lapid, lider stranke Yesh Atid, potpisao je u petak ujutro dogovore s arapskom strankom Ra'am

Potpisali sporazum. Agencije

Fu. M.

11.6.2021

Izraelski političar Jair Lapid, osoba koja okuplja izraelsku opoziciju u borbi za preuzimanje vlasti, potpisao je dogovor sa sedam stranaka čime je ozvaničen novi saziv vlasti koja bi trebala biti potvrđena u nedjelju u izraelskom parlamentu.

Potpisivanjem sporazuma između svih stranaka koje bi trebale činiti novu većinu, uklonjena je i posljednja prepreka za preuzimanje vlasti u državi gdje je funkciju premijera 12 godina obnašao Benjamin Netanjahu, a vlast činile stranke okupljenje oko Netanjahuove partije Likud.

Jair Lapid, lider stranke Yesh Atid, potpisao je u petak ujutro dogovore s arapskom strankom Ra'am te partijom Yisrael Beiteinu.

Nakon toga, uslijedili su potpisi i sa ostalim koalicionim partnerima koje će činiti Laburistička stranka, stranka Plavo i bijelo i Nova nada. Posljednja partija koja je potpisala dogovor bila je Yamina čiji će lider Naftali Bennett postati novi premijer Izraela.

Dan ranije, Lapid je potpisao i dogovor sa strankom Meretz čime je postignut dogovor sa svim strankama koje će činiti novu vlast.

Prema dogovoru, lider Yamine Naftali Benet obnašat će funkciju premijera do augusta 2023. godine nakon čega će ga na toj funkciji zamijeniti Yair Lapid koji će biti premijer do novembra 2025. godine.

- Potpisivanjem ovih dokumenata okončat ćemo dvoipogodišnju političku krizu u državi. Suočavamo se sa velikim izazovima i svi građani Izraela vide nadu u nama. Ova vlada će raditi za sve građane Izraela, religiozne, sekularne, ortodoksne Jevreje kao i Arape. Radit ćemo bez izuzetaka, za sve građane Izraela", rekao je Benet.

Glasanje u izraelskom parlamentu o uspostavljanju nove koalicije trebalo bi se održati u nedjelju, a nova "AntiNetanyahu" koalicija ima podršku 61 zastupnika naspram 59 političara koji su i dalje ostali vjerni Benjaminu Netanjahuu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.