AMERIČKI PREDSJEDNIK

Džo Bajden traži oštar odgovor G7 Kini

Kancelarka Angela Merkel rekla je da bez Kine stvarni napredak u klimatskoj politici nije moguć

Susret Bajden i Merkel. Agencije

Fu. M. / DW

13.6.2021

Na prvi pogled G7, samit najvažnijih industrijaliziranih zemalja zapadnog svijeta i EU u primorskom ljetovalištu u Kornvolu odaju skladnu sliku, navodi DW.

Dok šefovi država i vlada zajedno sjede u malim grupama ili se šetaju šetalištem na plaži, SAD radi na tome da G7 zaoštri stav prema Kini. Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) smatra da je težnja Kine da postane najjača ekonomska sila na svijetu najveći izazov s kojim se demokratije suočavaju u ovom stoljeću.

Entoni Gardener (Anthony), bivši američki ambasador pri EU u Briselu, kaže da Bajden ovdje mora biti uspješan kako bi Trampove pristalice kod kuće držao pod kontrolom.

Gardener smatra da bi evropskim državama bilo pametno podržati Bajdena po ovom pitanju ako žele spriječiti Donalda Trampa (Trump) da se vrati na mjesto predsjednika.

Koliko oštro naspram Kine?

U načelu Nijemci se s tim slažu. Potrebno je osuditi kršenja ljudskih prava protiv Ujgura, suzbijanje demokratskog pokreta u Hong Kongu ili pritisak na disidente u Kini, prenosi DW.

Međutim, a to ističe i EU u Carbis Bayu, Kina nije samo sistemski suparnik i gospodarski konkurent, već i neophodan partner u nekim pitanjima.

Kancelarka Angela Merkel rekla je da bez Kine stvarni napredak u klimatskoj politici nije moguć.

Kina je najveći emiter klimatskih plinova i ne želi postati klimatski neutralna do 2060. godine. EU želi postići taj cilj već 2050. godine.

No, SAD su više od Europljana zabrinute vojnim provokacijama i prijetnjom Kine u Južnokineskom moru. O tome bi summit NATO-a trebao razgovarati sljedeći ponedjeljak.

Zapadni "Put svile"

Kao novi element u politici naspram Kine, grupa sedam najvažnijih demokratija dogovorila se o "investicijskoj inicijativi" s globalnim dosegom. Ovu "izgradimo bolje" inicijativu predložio je predsjednik Bajden.

Sa susreta u Kornvolu. Agencije

Jasno je da se ona treba postaviti kao svojevrsna alternativa inicijativi "Pojas i put", novom kineskom putu svile.

Kina je već uspostavila privrednu saradnju s desecima siromašnijih zemalja Afrike, Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope od 2013. godine. U nju se dosada navodno slilo oko 3,4 bilijuna američkih dolara.

Kina svoje partnere mami jeftinim kreditima i velikim ulaganjima, prije svega u infrastrukturu: mostove, ceste, željeznice, luke. No ta saradnja nije samo ekonomska – Kina njome povećava i svoj politički utjecaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.