INCIDENT

Diplomatske note Estonije i Litvanije zbog ruskih aviona

Kako se navodi u saopćenju, Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije je 16. juna pozvalo predstavnika ruske ambasade

Reakcija baltičkih zemalja. Ilustracija

Fu. M.

17.6.2021

Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije i vojska Estonije saopćili su kako su ruski vojni avioni povrijedili zračni prostor te dvije baltičke države.

Litvansko Ministarstvo je navelo kako je uputilo diplomatsku notu ruskoj ambasadi u državi zbog navodnog upada ruskih vojnih aviona u njen zračni prostor.

Kako se navodi u saopćenju, Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije je 16. juna pozvalo predstavnika ruske ambasade da bi izrazilo protest zbog povrede zračnog prostora, prenosi TASS.


Četvrti incident

Prema navodima Ministarstva, dva ruska vojna aviona su povrijedila zračni prostor Litvanije iznad njenih teritorijalnih voda u Baltičkom moru.

Ruska ambasada u Viljnusu je potvrdila da je njen diplomata pozvan u litvansko Ministarstvo vanjskih poslova i da mu je uručena diplomatska nota.

I Estonija je saopćila kako su dva ruska borbena aviona povrijedila njen zračni prostor, što je, kako tvrde, četvrti takav incident tokom ove godine, navodi AP.

Dva ruska lovca

Dva ruska lovca Suhoj Su-35 ušla su u zračni prostor Estonije u blizini Hiume, baltičkog otoka koji pripada Estoniji, i u utorak ujutro tu proveli manje od jednog minuta, navodi se u saopćenju estonske vojske.


Dodaje se da odašiljači u ruskim avionima nisu bili uključeni, nisu podnijeli plan leta i nije postojala dvosmjerna radiokomunikacija s estonskom službom zračnog saobraćaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.