NAKON ATENTATA

Haiti zatražio vojnu pomoć SAD i UN-a

Sjedinjene Države su najavile kako će na Haiti što prije poslati visoke dužnosnike iz FBI

Fu. M.

Uhapšeni osumnjičeni za atentat

Foto: Agencije


Vlasti Haitija zatražile su od Sjedinjenih Država i UN-a slanje vojnih trupa na Haiti kako bi pomogle osigurati važna strateška  mjesta u zemlji nakon atentata na predsjednika Žonovela Moiza (Jovenel Moïse).

- Nakon atentata na predsjednika, mislili smo da bi plaćenici mogli uništiti određenu infrastrukturu kako bi stvorili kaos u zemlji. Tokom razgovora s američkim državnim sekretarom i UN-om podnijeli smo ovaj zahtjev - kazao je ministar Matijas Pijer (Mathias Pierre).

Američki Stejt Department potvrdio je putem glasnogovornika da je haićanska vlada "zatražila sigurnosnu i istražnu pomoć".

SAD će pomoći u istrazi ubistva haićanskog predsjednika, međutim SAD u ovom trenutku ne planiraju pružiti vojnu pomoć Haitiju, rekao je u petak visoki dužnosnik američke administracije.

Sjedinjene Države su najavile kako će na Haiti što prije poslati visoke dužnosnike iz FBI i Odjela za nacionalnu sigurnost (DHS) kako bi procijenili situaciju i vidjeli kako najbolje mogu pomoći, saopćila je Bijela kuća.

NA VRH

Podijeli članak na