AFERA

I novinari špijunirani preko Pegaza?

Ciljanje privatnih razgovora novinara na bilo koji način je neprihvatljivo, kazala je vršiteljka dužnosti direktora USAGM-a Kelu Čao

A. Ka.

Glas Amerike i Slobodna Evropa na meti

Foto: Ilustracija


Američka Agencija za globalne medija ogorčena je zbog izvještaja da je više od 180 novinara, uključujući Glasa Amerike (VoA) i Radija Slobodna Evropa (RSE), navodno bilo na meti sofisticiranog špijunskog softvera vojne klase, saopćila je ta agencija.

- Ciljanje privatnih razgovora novinara na bilo koji način je neprihvatljivo. Ova zloupotreba mora prestati, a novinari moraju biti zaštićeni - rekla je vršiteljka dužnosti direktora USAGM-a Kelu Čao, prenosi Glas Amerike.

Istraga konzorcijuma medija nazvanog „Projekt Pegaz“ otkrila je da je špijunski softver, namijenjen vladama za praćenje terorističkih aktivnosti, korišćen za pokušaj hakovanja pametnih telefona novinara, aktivista za ljudska prava, poslovnih direktora i vladinih službenika.

Špijunski alat, nazvan Pegaz, razvila je izraelska kompanija NSO grupa.

Vašington Post, koji je dio konzorcijuma, prenio je da je među ciljanim novinarima bilo nekoliko iz Glasa Amerike.

U novom izvještaju Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji, kaže se da Vlada Azerbejdžana koristi softver Pegaz da špijunira stotine lokalnih aktivista i novinara, uključujući pet sadašnjih i bivših dopisnika RSE.

Među njima je Kadija Ismajilova, bivša šefica biroa RSE u Bakuu i jedna od najpoznatijih istraživačkih novinarki te države.

Istragu je koordinisala neprofitna organizacija sa sedištem u Parizu, „Forbidden stories“, uz tehničku podršku bezbjednosne laboratorije organizacije Amnesti internešenela.

Više o:

VOA RSE Špijuniranje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na