IAKO JE SLAB INTERES

Rusija do novembra planira postići imunitet krda

Vlasti su nedavno objavile da Rusija neće uspjeti vakcinisati 60 posto svoje populacije od Covida-19 do jeseni

A. Ka.

Slab interes za vakcinisanjem

Foto: EPA


Rusija planira postići 80-postotni imunitet krda od Covida-19 do novembra, rekla je zamjenica premijera Tatjana Golikova, unatoč relativno sporoj stopi vakcinisanja.

Vlasti su nedavno objavile da Rusija neće uspjeti vakcinisati 60 posto svoje populacije od Covida-19 do jeseni, kao što je bilo planirano, zbog slabog interesa za vakcinisanjem.

Golikova je na sastanku vlade, koji je prenosila televizija i kojim je predsjedao predsjednik Vladimir Putin, rekla da su 33,6 miliona Rusa, od ukupne populacije od 144 miliona, vakcinisana barem jednom dozom, dok su 22,6 miliona primila dvije doze, dodavši da su se stope vakcinisanja nedavno udvostručile.

Ovo je značajno niži postotak populacije nego u zapadnim zemljama.

- Moramo doseći imunitet krda od barem 80 posto, a planiramo ispuniti taj zadatak provakcinisanjem barem prvom dozom do 1. novembra 2021. godine - rekla je Golikova.

Zbog trećeg vala koronavirusa dnevni broj umrlih u Rusiji dosegnuo je rekordno visoke brojke proteklih sedmica, no potražnja za vakcinisanjem nepovjerljive populacije napokon se počela ubrzavati sa snažnim naporima vlasti da se potakne vakcinisanje.

Kremlj je prošle sedmice objavio da je prošlomjesečni manjak vakcina u Rusiji povezan s rastućom potražnjom za vakciniama i poteškoćama u skladištenju vakcina.

Rusija je u srijedu zabilježila 23.704 nova slučaja Covida-19, uključujući 3.254 slučaja u Moskvi, zbog čega se službena brojka zaraženih od početka pandemije popela na 6.030.240.

Vladina radna skupina rekla je da su 783 osobe umrle od posljedica povezanih s koronavirusom u posljednja 24 sata, zbog čega se broj umrlih u zemlji popeo na 150.705.

Više o temi Rusija

SAOPĆENO IZ MVP RUSIJE
Odnosi Moskve i Vašingtona na pragu sukoba
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na