76. ZASJEDANJE

Danas počinje Generalna skupština UN-a: Očekuje se obraćanje Džoa Bajdena

Ove godine debata će biti posvećena okončanju pandemije koronavirusa i redefinisanju globalne ekonomije

N. Aj.

Danas počinje 76. zasjedanje Generalne skupštine UN-a

Foto: Agencije


Danas počinje generalna debata u okviru redovnog godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku gdje će se okupiti svjetski lideri.

Ove godine debata će biti posvećena okončanju pandemije koronavirusa i redefinisanju globalne ekonomije. Za razliku od prošle godine, kada je zbog pandemije debata održana virtuelno, ovog puta će svjetskim liderima biti omogućeno da se lično obrate javnosti iz sjedišta UN-a.

Skup će, također zbog pandemije, biti u hibridnom formatu, tako da će lideri moći da pošalju unaprijed snimljene govore, koji će biti emitovani kao da su uživo. Očekuje se lično učešće više od 70 šefova država i više od 30 šefova vlada.

Tokom zasjedanja Generalne skupštine od 21. do 30. septembra, mogu da prisustvuju dva predstavnika svake zemlje, dok na generalnoj debati, osim govornika mogu da budu još tri člana svake zemlje.

Kao predsjednik zemlje domaćina američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) obratit će se Generalnoj skupštini UN-a prvog dana zasjedanja.

Iako svi govore javno, puno toga se odigrava u privatnim susretima, ručkovima i večerama. Sve diplomate moraju imati dokaz o vakcinaciji da bi ušli u salu za diskusije.

Naša država je u članstvo Ujedinjenih naroda primljena 22. maja 1992. godine. U Njujorku boravi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

NA VRH

Podijeli članak na