PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan na Skupštini UN-a: Turska vakcina će uskoro biti svima dostupna

Pozvao je svjetske lidere da obrate pažnju na dešavanja i kada je u pitanju izraelsko-palestinsko pitanje

Redžep Tajip Erdoan. Printscreen

Fu. M.

21.9.2021

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) obratio se večeras na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Na početku svog obraćanja govorio je o borbi protiv pandemije koronavirusa.

- Želim saopćiti da će turska vakcina protiv koronavirusa TURKOVAC uskoro biti dostupna svim našim građanima, ali i cijelom čovječanstvu - rekao je Erdoan.

Dotakao se i krize u Siriji. Pozvao je međunarodnu zajednicu da hitno reagira.

- Međunarodna zajednica ne može dopustiti da se sirijska kriza nastavi još deset godina. Neprihvatljivoje da se pravi razlika između terorističkih organizacija u Siriji. Turska nema strpljenja za nove migrantske krize - rekao je Erdoan.

Podrška Palestincima

Pozvao je svjetske lidere da obrate pažnju na dešavanja i kada je u pitanju izraelsko-palestinsko pitanje.

- Sve dok se nastavlja progon palestinskog naroda, Bliski istok ne može postići trajni mir i stabilnost. Iz tog razloga, politike okupacije i aneksije moraju se odmah prekinuti. I dalje ćemo se boriti protiv kršenja međunarodnog statusa Jerusalema na osnovu rezolucije UN-a i prava palestinskog naroda. Vizija rješenja s dvije države mora se oživjeti. Uspostavljanje nezavisne i geografski integrirane palestinske države sa sjedištem 1967. godine, sa Jerusalemom kao glavnim gradom, ostaje među našim primarnim ciljevima - naglasio je Erdoan.

O klimatskim promjenama

Dotakao se i klimatskih promjena.

- Već neko vrijeme širom svijeta događaju se katastrofe uzrokovane temperaturama koje su porasle za 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijska vremena. Ove katastrofe ne samo da štete okolišu i ekosistemu, već ugrožavaju i sigurnost života i imovine ljudi. Iako smo mi, kao Turska, zemlja koja proizvodi najbrža i najefikasnija rješenja u tom pogledu, doživjeli smo i vrlo teške dane.

Možda je moguće spriječiti epidemiju koronavirusa vakcinama, ali ne postoji takvo laboratorijsko rješenje za klimu. Iz tog razloga ponavljam našu izjavu da je svijet veći od 5, što kažemo u svakoj prilici, o klimi. Ko je nanio najveću štetu našoj prirodi, trebao bi dati najveći doprinos u borbi protiv klimatskih promjena. Niko nema pravo reći: "Ja sam jak, ne plaćam račun", jer se klimatske promjene prema ljudima odnose pošteno. Jedna smo od prvih zemalja koja je potpisala Pariski sporazum o klimi - dodao je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.