NEGODOVANJE IZ BRISELA

Upitna sudbina Poljske u EU: Na redu "Polexit"?

Sudije Ustavnog suda Poljske donijele odluku da određeni zakoni Unije nisu u skladu sa poljskim Ustavom

Moguće da će Poljska krenuti putem Velike Britanije. Agencije

N. Aj. / Srna

7.10.2021

Sudbina Poljske u EU je pod znakom pitanja nakon što su sudije Ustavnog suda te zemlje donijele odluku da određeni zakoni Unije nisu u skladu sa poljskim Ustavom, piše britanski "Telegraf".

Lider vladajuće partije Zakona i pravde Jaroslav Kačinjski rekao je da bi drugačija odluka Vrhovnog suda značila da Poljska nije suverena država.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju primjena pravde, EU nema pravo da se miješa.

Odluka Ustavnog suda izazvala je i negodovanja političara iz Brisela.

Evropska komisija saopćila je da neće oklijevati da iskoristi sva svoja ovlaštenja da bi zaštitila primat zakona EU.

Brisel optužuje poljskog premijera Mateuša Moravijeckog da je zemlju usmjerio na putanju "Polexita", čime je pojačana mogućnost da će Poljska krenuti putem Britanije.

- Objavom da sporazumi EU nisu u skladu sa poljskim zakonom, ilegalni Ustavni tribunal Poljske je tu zemlju usmjerio ka "Polexitu". Dosta je bilo. Ovo je napad na EU u cijelini - rekao je poslanik Evropskog parlamenta iz Evropske narodne partije Jeroen Lenaers.

Poslanici Evropskog parlamenta smatraju da Ustavni sud Poljske "nelegitiman" jer je pun izabranika Moravijeckog i Kačinjskog.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders najavio je da će Brisel preduzeti postupak kako bi osigurao nadmoć prava EU i Evropskog suda pravde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.