BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp optužio Komitet Predstavničkog doma

Bajden je početkom mjeseca odobrio službi Nacionalne arhive da predaju dokumente koje su zatražili članovi Komiteta

Fu. M.

Donald Tramp

Foto: Agencije


Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) tužio je Komitet Predstavničkog doma Kongresa koji vodi istragu o nemirima 6. januara u Vašingtonu zbog tog što je, kako tvrdi, nelegalno tražio njegove podatke od Bijele kuće.

Tramp u tužbi podnesenoj Okružnom sudu u oblasti Kolumbija navodi da su materijali koje su članovi Komiteta zatražili od Bijele kuće zaštićeni pravnom doktrinom poznatom pod nazivom "izvršna privilegija" koja štiti povjerljivost određenih komunikacija u sjedištu američke administracije.

Članovi Komiteta Liz Čejni i Beni Tompson su u pisanom saopćenju objavljenom kao odgovor na Trampovu tužbi naveli da bivši predsjednik pokušava da "odgodi i omete" istragu.

Više stotina Trampovih pristalica upalo je u Kongres 6. januara kako bi spriječili poslanike da potvrde izbornu pobjedu predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Više od 600 ljudi suočava se sa krivičnim prijavama zbog upada.

Tramp je opozvan u Predstavničkom domu sa funkcije predsjednika jer je podsticao napad na Kongres u svom govoru na mitingu održanom nešto ranije. On je oslobođen krivice u Senatu.

Bajden je početkom mjeseca odobrio službi Nacionalne arhive da predaju dokumente koje su zatražili članovi Komiteta. Iz Arhiva je saopćeno da će dokumente predati narednog mjeseca i Tramp tužbom pokušava da obustavi taj proces.

NA VRH

Podijeli članak na