BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp optužio Komitet Predstavničkog doma

Bajden je početkom mjeseca odobrio službi Nacionalne arhive da predaju dokumente koje su zatražili članovi Komiteta

Donald Tramp. Agencije

Fu. M.

19.10.2021

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) tužio je Komitet Predstavničkog doma Kongresa koji vodi istragu o nemirima 6. januara u Vašingtonu zbog tog što je, kako tvrdi, nelegalno tražio njegove podatke od Bijele kuće.

Tramp u tužbi podnesenoj Okružnom sudu u oblasti Kolumbija navodi da su materijali koje su članovi Komiteta zatražili od Bijele kuće zaštićeni pravnom doktrinom poznatom pod nazivom "izvršna privilegija" koja štiti povjerljivost određenih komunikacija u sjedištu američke administracije.

Članovi Komiteta Liz Čejni i Beni Tompson su u pisanom saopćenju objavljenom kao odgovor na Trampovu tužbi naveli da bivši predsjednik pokušava da "odgodi i omete" istragu.

Više stotina Trampovih pristalica upalo je u Kongres 6. januara kako bi spriječili poslanike da potvrde izbornu pobjedu predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Više od 600 ljudi suočava se sa krivičnim prijavama zbog upada.

Tramp je opozvan u Predstavničkom domu sa funkcije predsjednika jer je podsticao napad na Kongres u svom govoru na mitingu održanom nešto ranije. On je oslobođen krivice u Senatu.

Bajden je početkom mjeseca odobrio službi Nacionalne arhive da predaju dokumente koje su zatražili članovi Komiteta. Iz Arhiva je saopćeno da će dokumente predati narednog mjeseca i Tramp tužbom pokušava da obustavi taj proces.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.