ŠEF DIPLOMATIJE UKRAJINE

Kuleba: Turska i NATO mogu spriječiti dominaciju Rusije na Crnom moru

Ukrajina i Turska razvijaju jasnu viziju buduće sigurnosti crnomorskog regiona

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. Agencije

N. Aj.

29.10.2021

Saradnja Turske i Ukrajine na području Crnog mora je od posebne važnosti kako za odbranu i sigurnost tako i za turizam i ekonomiju, smatra ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba (Dmytro).

Kuleba je, u tekstu koji je pisao za "Atlantic Council", rekao kako je krajnje vrijeme da NATO savez počne gledati na saradnju Turske i Ukrajine kao dodatnu vrijednost ovoj organizaciji.

- Ukrajina i Turska razvijaju jasnu viziju buduće sigurnosti crnomorskog regiona. Vrijeme je da NATO počne gledati na ukrajinsko-tursko partnerstvo kao na dodatnu snagu koja može pomoći u razvoju sigurnosti i stabilnosti ove regije - rekao je Kuleba.

Šef ukrajinske diplomatije rekao je kako samo zajednička akcija NATO saveza, uključujući i Tursku, može spriječiti rusku dominaciju na Crnom moru.

- Prioriteti saradnje između Turske i Ukrajine prije svega uključuju velike infrastrukturne projekte i zajedničku proizvodnju turskih dronova Bayraktar, a razvijaju se i planovi za proizvodnju ukrajinskih aviona Antonov - naveo je Kuleba.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nedavno je objavilo video u kojem se može vidjeti prva upotreba turskih dronova Bayraktar TB2 na istočnom dijelu Ukrajine, tačnije u Donbasu.

Korištenje ovih dronova na istočnoukrajinskom ratištu može drastično promijeniti uslove ratovanja u ovom dijelu Ukrajine.

Turski dronovi značajno su odredili i tok rata između Armenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu. Vojska Azerbejdžana koristila je tursko naoružanje u borbi protiv Armenaca.

Povodom korištenja turskih dronova na ukrajinskom ratištu oglasio se i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je rekao kako je Rusija zabrinuta zbog informacija o korištenju turskih dronova u istočnom dijelu Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.