AMERIKA

Adams na putu da postane drugi Afroamerikanac koji je gradonačelnik Njujorka

Adams je rođen u siromašnoj porodici u Bruklinu i kao tinejdžer je bio potrčko u bandi prije nego se pridružio njujorškoj policiji

Fu. M.

Erik Adams

Foto: Agencije


Afroamerikanac Erik Adams (Eric), bivši policajac koji se borio protiv rasne diskriminacije u policiji, u utorak će najvjerojatnije postati novi njujorški gradonačelnik i voditi grad u oporavku od pandemije koronavirusa.

Političar s centra Demokratske stranke (61), strastveni vegan, postat će tek drugi Afroamerikanac na čelu ‘Velike Jabuke’, što je posao koji se često opisuje kao drugi najteži u Sjedinjenim Državama, nakon predsjedničkog.

Adams je rođen u siromašnoj porodici u Bruklinu i kao tinejdžer je bio potrčko u bandi prije nego se pridružio njujorškoj policiji (NYPD), a potom postao političar.

Gotovo je sigurno da će pobijediti republikanskog rivala Kurtisa Sliva (Curtis Sliw) na njujorškim izborima u utorak u Njujorku i naslijediti progresivnog, ali nepopularnog Bila de Blasija, čiji drugi i posljednji mandat završava 31. decembra.

Adams se smatra snažnim liderom: pobornik je radničke klase i borac protiv rasne nepravde, oštar prema kriminalu, i prijateljski nastrojen prema velikom biznisu.

Više o temi Njujork

NA VRH

Podijeli članak na