SAD

Bijela Kuća pozvala Moskvu na deeskalaciju tenzija sa Ukrajinom

Zabrinuti vojnim aktivnostima i oštrom retorikom prema Ukrajini, poručila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki

Bijela Kuća: Izrazila zabrinutost zbog jačanja kapaciteta ruske vojske. tWITTER

E. Ć. / Fena

19.11.2021

Bijela kuća je u petak pozvala Rusiju na deeskalaciju tenzija s Ukrajinom, pri čemu je direktno izrazila zabrinutost zbog jačanja kapaciteta ruske vojske.

- Veoma smo zabrinuti ruskim vojnim aktivnostima i oštrom retorikom prema Ukrajini i pozivamo Moskvu na deeskalaciju tenzija - izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, javlja "Reuters".

Ovim povodom se oglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin. U četvrtak je rekao da Zapad previše olako shvata ruska upozorenja da ne "prelazi crtu".

Kremlj je u petak saopćio da su te izjave odgovor na provokativne akcije NATO-a, uključujući naoružavanje Ukrajine. Službeni Kijev se protivi povećanju ruske vojne aktivnosti u blizini granice dužine 1.944 kilometra koju dijeli s Rusijom.

Uprkos rastućem spisku nesporazuma, Kremlj održava kontakte na visokom nivou s Vašingtonom i više puta se razgovaralo o mogućem samitu između Putina i američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) koji bi bio nastavak njihovog prvog sastanka u Ženevi u junu, za koji je Putin rekao da je otvorio prostor za poboljšanje odnosa između ove dvije zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.