PETI VAL KORONAVIRUSA

Dok drugi protestuju, Švicarci na referendumu podržali Covid-potvrde

Covid-potvrda namijenjena je cijepljenim osobama, onima koje su preboljele koronavirus ili su se testirale. Potvrda je potrebna za ulazak u kafić ili restoran, na izložbu, u kino ili na dvoranski sportski događaj

Čak 62 posto Švicaraca zaokružilo "DA". cnn

E. Ć.

28.11.2021

Većina Švicaraca je danas, usred petog vala koronavirusa, na referendumu podržala zakon koji omogućuje uvođenje Covid-potvrda. 

Iako je policija strahovala od protesta, kakvi su zadesili brojne gradove širom Evrope, ispred sjedišta vlade i parlamenta u Bernu okupilo se tek desetak protivnika zakona o koronavirusu.

Covid-potvrda namijenjena je cijepljenim osobama, onima koje su preboljele koronavirus ili su se testirale. Potvrda je potrebna za ulazak u kafić ili restoran, na izložbu, u kino ili na dvoranski sportski događaj.

Zanimljivo da su referendum tražili protivnici Covid-potvrda. Na kraju je na referendumu 62 posto Švicaraca zaokružilo "Da". 

Inače, referendumu se odazvalo 65 posto građana, što je četvrta najveća izlaznost nakon referenduma o uvođenju prava glasa žena 1971. godine. U Švicarskoj je prosječna izlaznost na takve referendume obično 46 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.