DEPRESIJA PRAZNOG GRANAPA

Britanija se bori protiv nestašice hrane

Britanska vlada je odobrila 5.000 privremenih viza vozačima kamiona iz kontinentalne Evrope ali to nije bilo privlačno poljskim vozačima, koji kažu da mogu zaraditi isti novac u manje ksenofobičnim evropskim zemljama bliže kući

Nedostatak vozača kamiona, u kombinaciji s globalnim kašnjenjima u isporuci, nestašicom proizvoda, pandemijom i restrikcijama za Brexit, ostavili su police supermarketa golim. AGENCIJE

E. Š. / NYT

29.11.2021

Nedostatak opskrbe i dalje uznemirava Britaniju, uzrokujući brigu vlade koja je zbog nove situacije prekinula praznike, piše New York Times.

Nedostatak vozača kamiona, u kombinaciji s globalnim kašnjenjima u isporuci, nestašicom proizvoda, pandemijom i restrikcijama za Brexit, ostavili su police supermarketa golim, a trgovci upozoravaju da, ako ovako ostano, za Božić neće svako moći kupiti dar.



Trgovci upozoravaju da, ako ovako ostano, za Božić neće svako moći kupiti dar. AGENCIJE

Britanska vlada je odobrila 5.000 privremenih viza vozačima kamiona iz kontinentalne Evrope ali to nije bilo privlačno poljskim vozačima, koji kažu da mogu zaraditi isti novac u manje ksenofobičnim evropskim zemljama bliže kući.

Kako bi se smanjilo oslanjanje na vozače kamiona, neki su smislili kreativna rješenja. Svakog vikenda "vinski vlak" s 32 automobila putuje između luke Tilbury i Daventry, noseći 650.000 boca vina za distribuciju u trgovine. Britanci bi mogli barem imati pristojne zalihe alkohola tokom Božića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.