PRELIJEPA ZEMLJA

Kraljica Elizabeta II uputila čestitke i najljepše želje novoj republici Barbados

Barbados je bio jedno od ostrva pod suverenom kraljičinom vlašću - sada ih ima 15

Kraljica Elizabeta uputila čestitku. Agencije

N. Aj.

30.11.2021

Britanska kraljica Elizabeta II poslala je novoj republici Barbadosu svoje "najtoplije, dobre želje za sreću, mir i prosperitet u budućnosti" dok ta ostrvska zemlja slavi svoj "značajni dan u historiji".

U poruci novoj predsjednici, dami Sandri Mason, i građanima te karipske države, kraljica je pohvalila naciju, koja ima "posebno mjesto u njenom srcu, zbog njene živopisne kulture, sportskih sposobnosti i prirodnih ljepota".

Sretna sam

Barbados je postao republika tokom ceremonije kojoj su prisustvovale vodeće ličnosti iz zemlje, uključujući premijerku Miu Motlij (Mottley) i superzvijezdu Rijanu (Rihannu), a princ od Velsa je održao govor u kojem je istaknuo trajne veze između Barbadosa i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kraljica je u svojoj poruci poručila:

- Povodom ove značajne prilike i vašeg stupanja na dužnost kao prve predsjednice Barbadosa, upućujem svoje čestitke vama i svim stanovnicima Barbadosa. Prvi put sam posjetila vašu prelijepu zemlju uoči nezavisnosti početkom 1966. godine i veoma sam sretna što je moj sin danas sa vama.

Navela je da su tokom godina dvije zemlje uživale u partnerstvu zasnovanom na zajedničkim vrijednostima, zajedničkom prosperitetu i bliskoj saradnji na širokom spektru pitanja, uključujući nedavni rad na klimatskim promjenama.

Nastavak prijateljstva

- Također, izvor je velikog zadovoljstva što Barbados ostaje aktivan učesnik u okviru "Commonwealtha" i radujem se nastavku prijateljstva naše dvije zemlje i naroda - dodala je kraljica Elizabeta II.

Kraljica je bila suveren države Barbados otkako je ona postala nezavisna 1966. godine.

Pitanje postajanja republike raspravljalo se na nacionalnom nivou mnogo decenija prije nego što je premijerka Mia Motlij povukla historijski potez prošle godine.

Barbados je bio jedno od ostrva pod suverenom kraljičinom vlašću - sada ih ima 15, a u karipskom regionu druge zemlje uključuju Antigvu i Barbudu, Bahame, Belize, Grenadu, Jamajku, Sveti Kits i Nevis, Svetu Luciju i Sveti Vincent.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.