NA GRANICI SA UKRAJINOM

General Majli: SAD ima dovoljno pokazatelja o ruskim vojnim aktivnostima

Odbio je da špekulira o opcijama koje bi Amerika mogla razmotriti u slučaju ruske invazije

H. J. I.

Mark Majli

Foto: Agencije


Sjedinjene Države imaju dovoljno pokazatelja i upozorenja o ruskim vojnim aktivnostima u blizini Ukrajine koje izazivaju "brojne brige", izjavio je vodeći američki vojni oficir u četvrtak navečer.

Značaj ukrajinskog suvereniteta za SAD i NATO

General Mark Majli (Milley), načelnik Združenog štaba američke vojske, odbio je da špekulira o opcijama koje bi Sjedinjene Države mogle razmotriti u slučaju ruske invazije. Majli je, u nekim od svojih najopširnijih komentara o krizi, naglasio značaj ukrajinskog suvereniteta za Vašington i NATO savez.

- Postoji značajan interes nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država i država članica NATO-a koji bi mogao biti doveden u pitanje ukoliko Rusi poduzmu akt agresije protiv zemlje koja je nezavisna od 1991. godine - izjavio je Majli tokom leta iz Seula u Vašington.

Ukrajina tvrdi da je Rusija stacionirala 90 hiljada vojnika duž njihove zajedničke granice, ali Moskva odbacuje navode da priprema napad na južnog susjeda te navodi da ima pravo da razmjesti vojnike na vlastitoj teriotoriji tamo gdje to smatra primjerenim.

Prkošenje i prijetnja

Kremlj je već aneksirao crnomorski Krimski poluotok od Ukrajine 2014. godine i podržava pobunjenike koji se bore protiv ukrajinskih vladinih snaga na istoku zemlje. U tom sukobu ubijeno je 14 hiljada ljudi, tvrdi Kijev, i navodi da sukob još tinja.

Majli je odbio da javno procijeni broj ruskih snaga u blizini Ukrajine, ali je istaknuo da njegova zabrinutost ide daleko od pukih brojki ruskih vojnika.

- Neću vam reći šta pratimo niti indikatore upozorenja obavještajnih službi, ali ćemo nastaviti da ih pratimo - kazao je Majli.

Rusija i Ukrajina imaju zajedničku historiju i dvije su najveće republike bivšeg Sovjetskog Saveza koji se raspao 1991., tako da Moskva smatra ambicije svog susjeda da se pridruži NATO-u kao prkošenje i prijetnju, prenosi Reuters.

Više o temi SAD

IZBJEGNUTA BLOKADA VLADE
Kongres SAD usvojio zakon o privremenom finansiranju
NA VRH

Podijeli članak na