NAJRAZORNIJA TORNADA

Pogledajte fotografije Kentakija nakon serije tornada u kojim je poginulo više od 100 ljudi

Nestalo je sve što im se našlo na putu. Kuće, kompanije, vladine zgrade... samo su nestale, rekao je guverner Bišer

E. Ć.

12.12.2021

Kentaki nakon serije tornada koji su pogodili ovu državu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Proglašeno je vanredno stanje u Kentakiju nakon serije tornada koji su pogodili tu američu državu. Prema informacijama američkih medija strahuje se da je poginulo više od 100 osoba, a guverner Endi Bišer (Andy Beshear) kazao je kako je ovo bio najrazorniji tornado u ovoj državi.

U razornim tornadima uništena je tvornica svijeća u Mejfildu u Kentakiju, uništen je starački dom u susjednom Misuriju i poginulo je najmanje šestero radnika u skladištu Amazona u Ilinoisu.

 Oko 40 radnika spašeno je iz tvornice svijeća u kojoj se nalazilo više od 100 osoba, a Bišer navodi da bi bilo čudo ako bi spasioci još pronašli živih radnika iz ruševina.

- Vjerojatno će biti više od 100 izgubljenih života ovdje u Kentakiju. Nestalo je sve što im se našlo na putu. Kuće, kompanije, vladine zgrade... samo su nestale, rekao je Bišer koji je proglasio vanredno stanje u ovoj Kentakiju i zatražio hitnu pomoć. 

Guverner Kentakija je dodao kako je 189 pripadnika Nacionalne garde raspoređeno da pomognu u oporavku. Također, Bišer je rekao da će spasilački napori biti fokusirani velikim dijelom na Mejfild, dom za oko 10.000 ljudi u jugozapadnom dijelu države gdje se spaja s Ilinoisom, Misourijem i Arkanzasom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.