TELEFONSKI RAZGOVOR

I Bajden i Putin upozorili: Tenzije vezane za Ukrajinu mogu narušiti odnose SAD i Rusije

Predsjednik Bajden iznio je dva aspekta američkog pristupa koji će se koristiti ovisno o ruskim akcijama u narednom periodu, rečeno je iz Bijele kuće

Bajden i Putin; Razgovor trajao 50 minuta. Agencije

L. S.

31.12.2021

Predsjednici SAD Džo Bajden (Joe Biden) i Ruske Federacije Vladimir Putin obavili su sinoć u 23:30 sati po moskovskom vremenu telefonski razgovor, a glavna tema bili su Ukrajina i rješavanje problema na istoku te zemlje.

Iako je prvobitno bilo saopćeno da detalji sastanka neće biti iznošeni, iz Bijele kuće i Kremlja ipak su objavili neke detalje. Prenesene su neke poruke koje su dvojica predsjednika uputila jedan drugom.


Dva aspekta američkog pristupa

Putin je zadovoljan razgovorom, a ovaj telefonski razgovor koji je trajao 50 minuta dobra je pozadina za buduće razgovore, rekao je novinarima ruski savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov (Juri Ushakov).

Rečeno je također da je Putin odmah reagirao na Bajdenova upozorenja da će zapadne zemlje uvesti velike ekonomske i vojne sankcije Rusiji ako dođe do daljnje eskalacije nasilja na granici s Ukrajinom.

- Naš predsjednik je odgovorio da bi, ako Zapad odluči u ovim ili drugim okolnostima uvesti sankcije koje se spominju, to moglo dovesti do potpunog raspada veza između naših zemalja i nanijeti najozbiljniju štetu odnosima Rusije i Zapada - rekao je Ušakov.

Moskva, zabrinuta zbog, kako kaže, zapadnog ponovnog naoružavanja Ukrajine, istakla je da želi pravno obavezujuće garancije od NATO-a za svoje širenje na istok i raspoređivanje oružja.

I jedan od visokih američkih zvaničnika obratio se javnosti i prenio neke Bajdenove stavove.

- Predsjednik Bajden iznio je dva aspekta američkog pristupa koji će se koristiti ovisno o ruskim akcijama u narednom periodu. Jedan je put diplomatije koji vodi ka deeskalaciji situacije, a drugi je put više fokusiran na odvraćanje i uključivao bi ozbiljne posljedice ako Rusija odluči izvršiti invaziju na Ukrajinu. To uključuje ekonomske sankcije, povećavanje NATO snaga u savezničkim zemljama i dodatnu pomoć Ukrajini kako bi joj se omogućilo da dalje brani sebe i svoju teritoriji - saopćeno je.


Sastanak sredinom januara

Iz Bijele kuće naveli su i da su dogovoreni detalji rusko-američkog sastanka sredinom januara.

- Lideri su se složili o redoslijedu dijaloga koji će početi 9. i 10. januara u Ženevi. Nakon toga uslijedit će razgovor Vijeća NATO-a i Rusije 12. januara i sastanak sa OSCE-om 13. januara. Obojica su govorila o važnosti pragmatične diplomatije koja će biti orijentirana na rezultate. Priznali su da će vjerovatno postojati oblasti u kojima bi mogli ostvariti značajan napredak- saopćeno je iz Vašingtona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.