SAOPĆENJE BIJELE KUĆE

SAD upozorava uoči pregovora sa Rusijom: Mogli bi objaviti lažne vijesti

Mogu vam zajamčiti unaprijed da na ovim pregovorima neće biti čvrstih obveza, rekao je glasnogovornik Bijele kuće

Bajden i Putin: Vašington je već neke zahtjeve Moskve odbacio kao neodržive. avaz

E. Ć.

9.1.2022

Američka vlada pokušala je smanjiti očekivanja uoči pregovora s Moskvom koji su zakazani za ponedjeljak, upozorivši ujedno na dezinformacije koje bi mogle doći s ruske strane.



Pokušaj podjele među saveznicima

- Mogu vam zajamčiti unaprijed da na ovim pregovorima neće biti čvrstih obveza - rekao je predstavnik Bijele kuće u subotu, dodajući da će pregovori ipak biti "ozbiljni i konkretni".

Sva će se pitanja potom proučiti u Vašingtonu i o njima će se razgovarati sa saveznicima tokom sedmice, rekao je dužnosnik novinarima. 

Upozorio je da bi se u ruskim medijima mogla pojaviti lažni izvještaji o rezultatima pregovora u "namjernom pokušaju podjele među saveznicima", te zatražio od novinara da ne nasjedaju na to.

Pregovori u Ženevi

Pregovori koji će se voditi u Ženevi dolaze u vrijeme napetosti između Zapada i Rusije oko Ukrajine. Sastanak Vijeća NATO- Rusija trebao bi se također održati druge sedmice, u srijedu u Briselu, što je prvi takav sastanak u dvije i po godine. Iza njega će uslijediti u četvrtak u Beču razgovori u okviru OESS-a.

Rusija je premjestila gotovo 100.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom, ali tvrdi da se ne priprema za invaziju i traži da Zapad ukine potporu ukrajinskoj vladi i zaustavi širenje NATO-a na istok.

Vašington je već neke zahtjeve Moskve odbacio kao neodržive. Dodatni problem je što Rusija šalje vojnike da uguše protuvladine prosvjede u susjednom Kazahstanu, što je izazvalo zabrinutost u Vašingtonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.