TELEFONSKI RAZGOVOR

Makron i Zelenski izrazili zadovoljstvo zbog pokretanja rada u okviru "Normadijskog formata"

Normandijski format uključuju predstavnike četiri države, Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske, koji su se neformalno sastali tokom proslave "Dana D" u Normandiji 2014. godine i kojima je bio cilj riješiti tadašnju krizu na Krimu i istoku Ukrajine

E. Ć. / Anadolija

Makron i Zelenski s jednog od ranijih susreta

Foto: Arhiv


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Zelensky) razgovarao je telefonom sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ureda predsjednika Ukrajine navodi se da su dvojica čelnika razgovarali o dešavanjima na istoku Ukrajine. Oni su tokom razgovora izrazili zadovoljstvo zbog pokretanja rada na ovom pitanju u okviru "Normandijskog formata" i sastanka održanog u Parizu, glavnom gradu Francuske, 26. januara, u okviru tog formata.

Normandijski format uključuju predstavnike četiri države, Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske, koji su se neformalno sastali tokom proslave "Dana D" u Normandiji 2014. godine i kojima je bio cilj riješiti tadašnju krizu na Krimu i istoku Ukrajine.

Zelenski je posebno naglasio da "sve dok traju diplomatske inicijative rizik od tenzija u budućnosti će se smanjivati". Dvojica lidera su razgovarali i o pitanjima ekonomskih sporazuma između Ukrajine i Francuske i realizaciju novih projekata. 

Nagomilavanje desetina hiljada ruskih vojnika na granici s Ukrajinom posljednjih sedmica izaziva strah od ruske invazije, dok Rusija poriče da planira napad.

NA VRH

Podijeli članak na