IŠLI NA FLORIDU PO NJIH

Odlazeći iz Bijele kuće Trump je ponio sa sobom pisma Kim Jong-una

Pisao mi je lijepa pisma, to su sjajna pisma. Zaljubili smo se jedan u drugog, rekao je američki predsjednik u septembru 2018. svojim pristašama.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp. Agencije

N. Aj.

7.2.2022

Odlazeći iz Bijele kuće Donald Tramp (Trump) je ponio sa sobom pisma Baraka Obame (Barack) i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una pa je Nacionalni arhiv morao ići po njih na Floridu.

Na kraju mandata američki predsjednici moraju svu svoju elektroničku poštu, pisma i druge radne dokumente predati Nacionalnom arhivu koji je zadužen za njihovo čuvanje.


No odlazeći iz Vašingtona, republikanski milijarder je odlučio nekoliko kartonskih kutija ponijeti u svoju rezidenciju u Mar-a-Lagu, na Floridi, saopćio je danas Nacionalni arhiv.

U kutijama su, piše "Washington Post", bili pokloni stranih čelnika, pismo koje je ostavio njegov prethodnik Barak Obama i više pisama Kim Jong-una.

Donald Tramp, prvi američki predsjednik koji se tokom mandata sastao s članom porodice Kim, održavao je dobro poznatu prepisku sa sjevernokorejskim čelnikom.

- Pisao mi je lijepa pisma, to su sjajna pisma. Zaljubili smo se jedan u drugog - rekao je američki predsjednik u septembru 2018. svojim pristašama.


No sredinom januara Nacionalni arhiv je "organizirao vraćanje 15 kutija s predsjedničkim dokumentima" iz Trampove rezidencije na Floridi u Vašington, navodi Arhiv u saopćenju poslanom agenciji France Presse.

- Te je dokumente Bijela kuća trebala predati Arhivu na kraju Trampove administracije, u januaru 2021. - ističe se.

No neki dokumenti još nisu predani. Prošle sedmice Arhiv je otkrio da je bivši predsjednik običavao poderati neke svoje radne dokumente, što se također kosi sa zakonom iz 1978.

Neke listove papira predane Arhivu "arhivisti Bijele kuće zalijepili su ljepljivom trakom", dodaje. Drugi su predani u stanju u kakvom su bili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.