NAVODNO PRIVREMENO

Johnson & Johnson zatvorila jednu fabriku koja je proizvodila vakcine protiv koronavirusa

Nije jasno je li obustava proizvodnje do sada imala utjecaj na opskrbu zemalja vakcinama zbog prijašnjih zaliha

Johnson & Johnson: Iz kompanije nisu odgovorili na upit Reutersa. Agencije

E. Ć.

9.2.2022

Johnson &Johnson je prošle godine potiho zatvorio jedinu fabriku koja proizvodi upotrebljive serije vakcina protiv koronavirusa, objavio je u utorak "New York Times", pozivajući se na izjave osoba upoznatih s odlukom.



Vakcine protiv nekog drugog virusa

Zaustavljanje je navodno privremeno, a očekuje se da će fabrika u Leidenu ponovno početi proizvoditi vakcine nakon nekoliko mjeseci, prenosi "Reuters".

New York Times piše da nije jasno je li obustava proizvodnje do sada imala utjecaj na opskrbu zemalja vakcinama zbog prijašnjih zaliha, dok iz kompanije nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev.

Fabrika u nizozemskom gradu Leidenu umjesto vakcina za koronavirus proizvodi eksperimentalno, potencijalno profitabilnije, vakcine protiv nekog drugog virusa.

Procijenjena zarada 3.5 milijardi dolara

Prošlog mjeseca kompanija je procijenila da će zaraditi oko 3.5 milijardi dolara od prodaje vakcina protiv koronavirusa u 2022. godine, odnosno 46 posto više nego prošle godine. Međutim, konkurencija je potom bila još uspješnija.

Kompanija je prošlog mjeseca procijenila da će zaraditi do 3,5 milijardi dolara od prodaje vakcina protiv COVID-19 u 2022, što je porast od 46 posto u odnosu na godinu dana ranije. Konkurencija je po tom pitanju još uspješnija. Johnson&Johnson prijavio je zaradu od 2.39 milijardi dolara od prodaje vakcina protiv koronavirusa u 2021. godini, što je nešto manje od zadanog cilja (2.5 milijardi).

Budući da je fabrika u Leidenu privremeno nedostupna, na tržištu bi moglo biti nekoliko stotina miliona doza vakcina Johnson&Johnsona manje. Za proizvodnju vakcina angažirane su druge fabrike, ali one još nisu tehnički spremne za to ili nisu dobile regulatorno odobrenje za izradu vakcina, javlja "New York Times".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.