KRALJEVSKA PORODICA

Traži policijsku zaštitu za svoju porodicu: Princ Hari želi dovesti djecu u Veliku Britaniju

Odluka sudije očekuje se kasnije nakon zahtjeva u danas da određeni detalji, uključujući izjave svjedoka, ostanu povjerljivi.

Z. K.

18.2.2022

Princ Hari s porodicom. Agencije

Princ Hari (Harry) se ne osjeća sigurno u mjestu koje jeste i uvijek će biti njegov dom, naglasili su njegovi advokati na današnjem suđenju povodom tužbe kojom vojvoda od Suseksa traži policijsku zaštitu.



Par privatno finansira svoje obezbjeđenje

Njegova želja da se vrati da vidi porodicu i prijatelje naglašena je prvog dana pravne rasprave u vezi sa njegovom tvrdnjom o odluci Ministarstva unutrašnjih poslova da mu ne dozvoli da plaća policijsku zaštitu za sebe i svoju porodicu dok je u Velikoj Britaniji.

- Vojvoda od Suseksa želi da dovede djecu u posjetu iz Sjedinjenih Američkih Država, ali on i njegova porodica ne mogu da se vrate kući jer je preopasno - rekao je pravni zastupnik ranije.

Kraljevskim sudovima je u petak rečeno da su se obje strane složile "u većini" prijedloga da neka pitanja u vezi s aranžmanima za sigurnost javnih ličnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući članove kraljevske porodice, trebaju ostati povjerljiva.

Princ Hari je izgubio policijsku zaštitu koju finansiraju poreski obveznici kada su se on i Megan (Meghan) povukli iz kraljevske porodice 2020. godine. Par privatno finansira svoje obezbjeđenje u SAD-u, gdje sada žive.


Incident u Londonu

Njegova zabrinutost uslijedila je nakon incidenta u Londonu 2021. godine, kada se vratio u Veliku Britaniju kako bi otkrio statuu svoje pokojne majke, a njegov automobil su navodno jurili fotografi.

Razlozi zbog kojih će Ministarstvo unutrašnjih poslova tražiti odbacivanje prinčeve tvrdnje, također, su se pojavili u petak. Tvrdi se da britanske vlasti i dalje razmatraju pružanje zaštite princu u zavisnosti od slučaja zbog njegovog izuzetnog statusa.

To zavisi od razloga njegovog prisustva u Velikoj Britaniji i funkcija koje obavlja kada je prisutan. Odluka sudije očekuje se kasnije nakon zahtjeva u danas da određeni detalji, uključujući izjave svjedoka, ostanu povjerljivi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.