OBRATIO SE NA FACEBOOKU

Zelenski: Nećemo pregovarati u Bjelorusiji iz koje kreću ruski napadi na Ukrajinu

Ukrajina je otvorena za pregovore na nekim drugim lokacijama i u državama u koje prema nama nisu pokazale agresiju, rekao je Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Printscreen

A. Č.

27.2.2022

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se javnosti putem Facebooka.

- Bjelorusi, obraćam se vama na ruskom jeziku! Rusi su protiv svega živog, protiv vrtića, protiv stambenih zgrada. Protiv gradova koji su stajali i borili se zajedno tokom Drugog svjetskog rata. Ali sada nismo na istoj strani. Ubijaju nam se djeca s vašeg teritorija, uništavaju nam se domovi, uništava se sve što se decenijama gradilo. Vi odlučujete ko ste, kako ćete gledati u oči svojoj djeci, svojim susjedima. A mi smo vaši susjedi. Budite Bjelorusi, a ne Rusi, poručio je danas Zelenski Bjelorusiji - poručio je.

Kaže da se sada odluke donose na drugom nivou.

- Ove riječi upućene su građanima Bjelorusije. Danas ste pozvani na referendum. Ovo može izgledati kao normalan politički proces. Ali danas to nije običan politički proces. Sada se odluke donose na sasvim drugom nivou. Prošla noć u Ukrajini bila je okrutna - navodi Zelenski.


Pojasnio je da ih se poziva na pregovore u Bjelorusiju, iako je ruska vojska krenula u napade baš iz te zemlje.

- Sada ima puno novosti, pregovora između Rusije i Ukrajine, koji mogu vratiti mir u našu zemlju. Minsk se tamo spominje kao platforma za te pregovore. Grad koji nismo odabrali mi. Prije četiri dana krstareće rakete, avioni, helikopteri i oprema napustili su Bjelorusiju. Rušili su nam kuće, živote, otišla je teška oprema iz vaše države - podsjetio je.

Uporedio je ovaj napad sa 2. svjetskim ratom.

- Ovo je užasan deja vu! Znate li da je Kijev bio napadnut prije četiri dana u četiri ujutro, kao 1941. godine? Kako ste spavali, braćo Bjelorusi? A mi smo se probudili, vi i sad spavate, ali mi više ne idemo u krevet, jer se borimo za svoju državu, za našu slobodu. Imamo puno pravo na to. Da nije bilo agresije iz Minska, mogli bismo razgovarati u Minsku, u vašem gradu. Kad ste bili neutralni, razgovarali smo u Minsku, tako korektno i istinito, razgovarali smo kao susjedi. Sada ćete napraviti glavni izbor, on je ispred i ovisi samo o vama, ovisi o narodu Bjelorusije. Zato ne želimo govoriti u Minsku. Varšava, Budimpešta, Istanbul, bilo koji grad nam odgovara. Iskreno želim da Bjelorusija postane ljubazna i sigurna kao i prije. Napravite konačan izbor, vi ste sjajni ljudi- zaključio je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.