RAZLIČITE INFORMACIJE

Rusija tvrdi da su Herson i Berdjansk potpuno blokirani

Prema procjeni koju je izdalo britansko ministarstvo odbrane kasno u subotu, ukrajinske trupe i dalje su visoko motivirane i sposobne držati ključne pozicije

Konašenkov: Herson i Berdjansk potpuno blokirani. MINISTARSTVO ODBRANE RF

S. S.

27.2.2022

Ruska vojska tvrdi da napreduje oko južnih ukrajinskih gradova Hersona i Berdjanska, stoji u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov,  rekao je da su Herson i Berdjansk potpuno blokirani od strane ruskih snaga.

Također je tvrdio da su južni grad Heničesk i aerodrom Černobajevka u blizini Hersona također stavljeni pod kontrolu.


Rusija ima poteškoće

Herson je bio u centru žestoke bitke za strateški most. Kad je ekipa CNN-a stigla u Herson u četvrtak navečer, ruski tenkovi su bili na ulicama, a mlaznjaci su letjeli nisko iznad njih, zastrašujući stanovnike.

Te tvrdnje dolaze za vrijeme izvještaja da Rusija napreduje dosta sporije nego što su to iz Kremlja očekivali.

Prema procjeni koju je izdalo britansko ministarstvo odbrane kasno u subotu, ukrajinske trupe i dalje su visoko motivirane i sposobne držati ključne pozicije.

Rusija se također suočava s neočekivanim poteškoćama u opskrbljivanju svojih snaga i doživljava veće gubitke u ljudstvu, oklopu i avijaciji od očekivanih, izjavila su za CNN dva visoka dužnosnika Sjedinjenih Država.


Protuzračni raketni puk

Prema izjavama Rusa se također tvrdi, bez dokaza, da je došlo do masovnog odbijanja ukrajinskih vojnika da nastave sukobe.

Konašenkov je rekao da se ukrajinski raketni puk protuzračne odbrane predao u regiji Harkov na sjeveroistoku Ukrajine i da je zarobljen 471 ukrajinski vojnik.

Ruska državna televizija često je prikazivala snimke zarobljenih ukrajinskih vojnika, od kojih su neki prikazani kako potpisuju dokumente kojima obećavaju da će prekinuti neprijateljstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.