ČEKA SE KONAČNA ODLUKA

Čavušolu: I dalje razmatramo blokadu ulaza u Crno more za ruske ratne brodove

Turska će implementirati sve odredbe Montreux konvencije na transparentan način, istakao je

Mevlut Čavušolu. Agencije

H. J. I.

27.2.2022

Turski zvaničnici su saopćili kako će ova država u narednom periodu razmisliti o donošenju odluke koja se tiče zabrane prolaska ruskih brodova u Crno more kroz moreuze koje kontrolira Turska.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) izjavio je danas za CNN Turk kako će Ankara provoditi sve propise iz međunarodnog pakta o pomorskom prolazu do Crnog mora uključujući i odredbe Montreux konvencije.

- Turska će implementirati sve odredbe Montreux konvencije na transparentan način - rekao ja Cavušolu.

Prema Montreux konvenciji koja je potpisana 1936. godine, Turska ima kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli koji povezuju Sredozemno i Crno more.

Ova konvencija daje Ankari ovlasti da regulira tranzit ratnih brodova kroz ovaj dio, ali isto tako nudi mogućnost za zatvaranje moreuza za ratne brodove tokom rata.

Iako se i prethodnih dana govorilo o tome kako će Turska donijeti odluku o zabrani prolaska ruskih ratnih brodova, Ankara se još uvijek nije odlučila na ovaj potez.

Pretpostavlja se kako će Turska eventualnu odluku o blokadi prolaza za ruske ratne brodove donijeti ovisno o daljoj eskalaciji sukoba u Ukrajini i rezultata pregovora između ukrajinske i ruske delegacije koji su zakazani za ponedjeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.