HEGEMONIJA SA ZAPADOM

Sjeverna Koreja za rusku invaziju okrivila SAD

Osnovni uzrok ukrajinske krize u potpunosti leži u hegemonističkoj politici SAD-a i Zapada koji se upuštaju u bezobrazluk i samovolju prema drugim zemljama, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje

Kim Jong Un, lider Sjeverne Koreje. Twitter

E. Ć.

1.3.2022

Sjeverna Koreja je za rusku invaziju na Ukrajinu okrivila "politiku hegemonije SAD-a i Zapada" u saopćenju koje je u ponedjeljak izdao glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

- Osnovni uzrok ukrajinske krize u potpunosti leži u hegemonističkoj politici SAD-a i Zapada koji se upuštaju u bezobrazluk i samovolju prema drugim zemljama - rekao je glasnogovornik, prenosi CNN.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici uveli su sankcije Rusiji i nameću pritisak ruskoj ekonomiji blokiranjem nekih ruskih banaka iz globalnog platnog sustava SWIFT te zamrzavanjem imovine ruske središnje banke.

Glasnogovornik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je i da su SAD i Zapad "sistematski potkopavali sigurnosno okruženje Evrope" i da su "postajali sve očitiji u svojim pokušajima da razmjeste sisteme oružja za napade, prkosno nastavljajući širenje NATO-a na istok".

Na kraju je osudio "unilateralnu i dvostruku politiku SAD-a" koja je, kako je zaključio, prijetnja miru i sigurnosti suverenih država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.