POVEZUJU RUSIJU SA EVROPOM

Air Serbia povećava broj letova prema Moskvi

Srbijanski avioprijevoznik na ovaj način koristi svoj status "neutralne" aviokompanije

Air Serbia odgovorila na povećanu potražnju. Ilustracija

H. J. I.

1.3.2022

Air Serbia je ostala gotovo jedina evropska aviokompanija koja prometuje direktno prema Moskvi. 

Nakon što su gotovo sve evropske zemlje uvele zabranu letova ruskih aviokompanija, letovi Aeroflota i drugih ruskih avioprijevoznika prema Evropi su otkazani, a Rusija je recipročno uvela zabranu letova evropskih avioprijevoznika prema toj zemlji, piše Croatian Aviation.

Kako Srbija nije uvela zabranu letova ruskih aviokompanija, no one u Srbiju ne mogu sletjeti zbog zabrane preletanja susjednih država, srpska nacionalna aviokompanija među rijetkim je aviokompanijama u Evropi koja ima pravo slijetanja u Rusiju.

Air Serbia je to pravo i iskoristila te već danas na povećanu potražnju odgovorila slanjem širokotrupnog aviona tipa A330-200 koji inače koristi na redovnoj liniji između Beograda i Njujorka. Na liniji između Beograda i Moskve inače prometuju avioni tipa A319 i A320, kapaciteta 144 odnosno 174 sjedala. 

Do izbijanja rata između Ukrajine i Rusije, Air Serbia je na liniji Beograd - Moskva - Beograd prometovala 8 puta sedmično, no već ove sedmice najavljeno je čak 12 povratnih letova! Od toga će četiri leta biti obavljena sa širokotrupnim avionom tipa A330-200 koji u floti srbijanskog avioprijevoznika ima kapacitet od 257 sjedala. Samo ove sedmice Air Serbia nudi 4.600 sjedala između dva grada, a preko Beograda i nastavak putovanja prema evropskim odredištima.


Sljedeće sedmice, u periodu od 07. do 13. marta, Air Serbia nudi čak 15 letova na istoj liniji, a s obzirom na to da su svi letovi već sada odlično popunjeni, postoji opcija da će avioprijevoznik naknadno dodati još letova. U navedenom razdoblju u prodaji je 5.450 sjedala, 850 više u odnosu na ovu sedmicu.

Srbijanski avioprijevoznik na ovaj način koristi svoj status "neutralne" aviokompanije i preko svoje mreže letova iz Beograda povezuje Moskvu s evropskim destinacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.