VANREDNA SJEDNICA

Alkalaj: BiH ostaje posvećena teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine

Ja se nadam da UN neće čekati dugo i dozvoliti da još više civila bude povrijeđeno, ubijeno ili iseljeno, te da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi se zaustavilo brutalno krvoproliće, istakao je

H. J. I.

1.3.2022

Sven Alkalaj. Screenshot

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj, obratio se na vanrednoj sjednici Generalne skupštine UN-a koja je posvećena situaciji u Ukrajini. Ovo je njen prvi hitni sastanak od 1982. godine. 

- BiH ostaje posvećena teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Ruska agresija na ukrajinu ima ozbiljne globalne implikacije. Pozivamo sve međunarodne organizacije, posebno sudove da prate situaciju i da osude bilo koje narušavanje međunarodnog zakona. Pregovaranje o miru mora ostati prioritet iznad bilo kojeg oružanog sukoba.

Dobili smo malo nade nakon prve runde jučerašnjih pregovora i ja se nadam da će se obje strane uspjeti dogovoriti i vratiti što prije za pregovarački stol. Ja se nadam da UN neće čekati dugo i dozvoliti da još više civila bude povrijeđeno, ubijeno ili iseljeno, te da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi se zaustavilo brutalno krvoproliće, kao što je bio slučaj u mojoj zemlji prije 30 godina - rekao je Alkalaj. 

Podsjećamo, rezolucije Generalne skupštine nisu obvezujuće, one imaju političku težinu. Sjedinjene Države i saveznici vide akciju u Ujedinjenim narodima kao priliku da pokažu kako je Rusija izolirana zbog svoje invazije na susjednu Ukrajinu. 

Kako je "Avaz" saznao iz diplomatskih izvora u UN-u, BiH je glavni sponzor i inicijator ove rezolucije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.