GRANATIRANJE SE NASTAVLJA

Djeca premještena u podrum bolnice u Kijevu

U podzemnom hodniku, gdje nervozno lebdi iscrpljeno osoblje, nalazi se 10-ak pacijenata na liječenju

U podrumu se skrivaju. REUTERS

A. O.

4.3.2022

Kako se pojačava ruski napad na Kijev, neki od najranjivijih stanovnika grada ne mogu otići, piše CNN.

Za najveću dječju bolnicu u glavnom gradu Ukrajine zatvaranje nije opcija, čak ni uz zvuk teških borbi i granatiranja vani. 

Djeca koja su previše bolesna da bi bila prebačena su premještena u podrum, u slučaju da ponovno počne bombardiranje. 


Spavala na podu

U podzemnom hodniku, gdje nervozno lebdi iscrpljeno osoblje, nalazi se 10-ak pacijenata na liječenju.

Jedna od pacijentica je i tromjesečna Milena, koja ima tumor na mozgu. Njezina majka Sonia rekla je za CNN da je spavala na podu pored Milene posljednjih sedam noći kako se bombaški napad približavao.

- Moramo ostati pod zemljom i ne znamo koliko dugo. Sama sam ovdje u bolnici, a moj muž je kod kuće s mojim drugim djetetom - rekla je. 

Rekla je da je postala toliko pod stresom da ne može dojiti, te da sada koristi adaptirano mlijeko kako bi hranila svoju kćer.


Rizik je previsok

Resursi su ograničeni dok se bolnice bave traumatskim ozljedama - pa su se neki roditelji uključili kako bi pomogli u skrbi za drugu djecu u podrumu. 

Nebitni postupci sada su na čekanju. Kada je CNN posjetio bolnicu, jednom 11-godišnjem dječaku je potrebno ukloniti šavove, ali rizik od infekcije je previsok.

Bez jasnog kraja na vidiku, za mnoge obitelji ovdje jedini tračak nade je evakuacija. U četvrtak su se ukrajinsko i rusko izaslanstvo sastalo u Bjelorusiji na još jednom krugu razgovora, gdje su se dogovorili osigurati humanitarne koridore za civile i mogući privremeni prekid vatre u područjima gdje se odvija evakuacija, piše CNN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.