ARD I ZDF

Njemačke TV kuće privremeno prekidaju izvještavanje iz Rusije

Dvije njemačke javne televizije zasad obustavljaju izvještavanje iz svojih moskovskih studija

Njemačke televizije se povlače iz Rusije. Screenshot

D. H. / Index.hr

5.3.2022

Njemačke televizijske kuće ARD i ZDF najavile su privremeni prekid izvještavanja iz Moskve, kako bi se ispitale posljedice nedavno donesenog ruskog zakona kojim se prijeti sankcijama za bilo kakvo širenje lažnih informacija o vojsci.


Slijede ostale kuće

Dvije njemačke javne televizije zasad obustavljaju izvještavanje iz svojih moskovskih studija, stoji u saopštenju. Nastavit će iscrpno informirati javnost o događajima u Rusiji i Ukrajini, ali s mjesta koja se nalaze izvan Rusije.

Ovakva odluka ARD-a i ZDF-a uslijedila je nakon odluke ostalih međunarodnih medijskih kuća da privremeno prekinu izvještavanja svojih novinara iz Rusije. Novinska agencija Bloomberg jučer je objavila da će privremeno prekinuti s prikupljanjem informacija u Rusiji, rekao je njezin šef John Micklethwait.


Putin potpisao zakon - ko rat nazove ratom, ide u zatvor

Novim zakonom, koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin, predviđena je zatvorska kazna i do 15 godina za širenje informacija čiji je cilj diskreditirati ruske vojne snage te se, u skladu sa zakonom, kažnjava svaki poziv na sankcioniranje Moskve.

- Čini se da je zakon napisan tako da svakoga slobodnog novinara napravi kriminalcem, što nam onemogućuje nastavak obavljanja bilo kakvog privida novinarstva u toj zemlji - dodao je Micklethwait.

Američki informativni kanal CNN također je objavio da prekida emitiranje svojih programa u Rusiji jer je vrijeme za procjenu situacije. Istu su odluku ranije donijeli britanski BBC i kanadski CBC/Radio Canada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.