ZDF

Šmita ismijavao njemački komičar: "Gdje on dođe, tu trava ne raste"

Zahvaljujući Kristijanu Šmitu sada je glas Hrvata četiri puta vrijedan koliko glas Bošnjaka, a glas jednog Srbina koliko glas 10 Bošnjaka - dodao je

Bomerman: Šmit na udaru. ZDF Screenshot

D. H.

18.2.2023

Državni kanal u Njemačkoj - ZDF sinoć je svoju satiričnu emisiju skoro u potpunosti posvetio visokom predstavniku Christianu Schmidtu, predstavljajući ga kao super heroja "koji u Bosni i Hercegovini podržava srpske i hrvatske nacionaliste".

Posuda sa kinder jajima

Započinjući temu, voditelj Jan Bomerman (Boemerman) izvadio je veliku posudu sa kinder jajima, sličnu onoj koja je korištena za žrijebanje za dodjelu mandata iz Kantona Sarajevo i Kantona 10 u Dom naroda Federacije BiH nakon izbora.

- O čemu se radi danas u ZDF Magazin Royale? Pustit ćemo da to danas lutrija odredi -  rekao je Boemerman, a zatim izvukao kutijicu kinder jajeta iz posude i iz nje ceduljicu.

- Kristijan Šmit - pročitao je nakon toga.

Boemerman se prvo osvrnuo na Šmitov rad u Njemačkoj, navodeći da je bio nekada državni sekretar u ministarstvu odbrane, te ministar poljoprivrede.

Uslijedio je klip u kojem se Šmit predstavlja kao osoba koja se zalaže za vrijednosti kao što su “disciplina, marljivost, ideje”.

Te tvrdnje je Bomerman podcrtao prikazujući video u kojem je Šmit u BiH izgubio kontrolu i vikao na novinarku N1 Adisu Imamović.

Boemerman je podsjetio da je Šmit u vrijeme kada je bio ministar poljoprivrede u Evropskoj uniji, bez konsultacije sa vladom Njemačke, podržao upotrebu glifosata, komponenta herbicida za koju postoje sumnje da bi mogao biti kancerogen.

- Gdje Šmit nešto odlučuje, tu trava više ne raste!  - zaključio je voditelj.

Zatim je podsjetio da je Šmit u vrijeme kada je bio državni sekretar prisustvovao svečanosti koja je organizovana u čast vojnika Trećeg rajha od kojih su neki počinili ratne zločine.

- Čovjek iz CSU-a očito nema problema sa održavanjem ovakve tradicije, naprotiv. Šmitt čak želi rehabilitovati jednog nacističkog heroja avijacije” -navedeno je u segmentu koji je pušten u emisiji.

Rukovanje s Hitlerom

Radilo se o Verneru Moldersu (Werneru), pilotu njemačke Luftwaffe iz Drugog svjetskog rata.

Šmit ga je branio, navodeći da Molders “nije imao smeđe mrlje” na sebi.

- Nije imao smeđe mrlje, samo je imao smeđu uniformu - navodi Boerman, te prikazuje sliku Moldersa kako se rukuje sa Adolfom Hitlerom.

Bomerman tvrdi da supruga Šmita privatno voli “pričati ljudima o tome kako je njen Kristijan poslan od Boga da spasi jednu zemlju, Bosnu i Hercegovinu”.

- Ljubitelji Velike Hrvatske i Velike Srbije bi radije da od Bosne prave malu Bosnu, Božiji predstavnik u Sarajevu, visoki predstavnik Kristijan Šmit, mora sad da se pobrine za mir - kaže Boemerman, te vadi igračku, lutkicu po liku Šmita.

Zatim, slijedi satirična reklama za figuricu koji ima specijalnu moć – “Bonn Powers” (Bonska ovlaštenja).

"Napisat će ljutito pismo"

Bomerman se zatim osvrnuo na obilježavanje 9. januara u BiH, navodeći da je “srbijanski predsjednik poslao svog sina” da prisustvuje svečanosti neustavnog praznika.

- li nema razloga za brigu, teška je politička situacija, na potezu je: Kristijan Šmit - govori Boeerman.

- Kako je reagovao na ovo? Napisao je ljutito pismo svim ambasadama u BiH - navodi on, te citira to pismo u kojem se žali što su mediji identifikovali Danila Vučića na skupu.

- Kristijan Šmit, visoki predstavnik, ima svoje prioritete: prvo zaštititi sina srbijanskog predsjednika od slobode medija, a onda tek mir u BiH - zaključio je Boerman.

Voditelj je zatim nasuo čašicu “glifosata”, te satirično nazdravio “u ime prijateljstva sa srpskim nacionalistima, u ime prijateljstva sa hrvatskim nacionalistima”.

U nastavku se osvrnuo na odnos Šmita i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a u BiH, uz objašnjenje da je Čović za vrijeme rata bošnjačke logoraše iskorištavao za prinudni rad u firmi gdje je bio direktor.

"CSU odlikuje Hrvatsku, Hrvatska odlikuje CSU"

Navodi i kako je Markus Tomas Teodor (Thomas Theodor) Soder, lider CSU-a u Bavarskoj, odlikovao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, te kako će kasnije Šmit biti odlikovan Ordenom Ante Starčevića u Hrvatskoj, koji su ranije dobili i neki ratni zločinci.

- CSU odlikuje Hrvatsku, Hrvatska odlikuje CSU - zaključio je.

Naredna tema koje se dotakao Boemerman su masovni protesti u Sarajevu i izmjene izbornog zakona koje je nametnuo Šmit.

Objašanjava da je Šmit želio “da izmijeni prilično loš izborni zakon”.

- I uspio je, napravio ga je još gorim - tvrdi on, te pušta klip Schmidta kako galami na novinarku N1 kada ga je pitala za to.

Reakcije u Njemačkoj

- Kristijan Šmit je jednostavno na dan izbora promjenio izborni sistem - zaključio je voditelj.

- Zahvaljujući Kristijanu Šmitu sada je glas Hrvata četiri puta vrijedan koliko glas Bošnjaka, a glas jednog Srbina koliko glas 10 Bošnjaka - dodao je.

Emisija je već prouzrokovala reakcije u Njemačkoj.

- Visoki predstavnik Kristijan Šmit, konačno dobija kritike u Njemačkoj koje zaslužuje zbog svoje destruktivne uloge u Bosni i Hercegovini”, napisala je analitičarka Suzana Starikov na Twitteru.

- Šmit je prouzrokovao dovoljno štete u Bosni i Hercegovini, mora se konačno vratiti u Bavarsku - dodala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.