NA MARGINAMA FORUMA

Kuleba nakon sastanka u Antaliji: Rusija nema plan uspostavljati primirje u Ukrajini

Nije postignut napredak u vezi sa prekidom vatre u Ukrajini, jer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nije bio ovlašten da razgovara o tom pitanju, rekao je Kuleba

Dmitro Kuleba. Anadolija

H. J. I.

10.3.2022

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je nakon sastanka u Antaliji da Rusija nema plan uspostave primirja, javlja Anadolija. 

Na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji u hotelu Regnum Carya održan je trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turske, Rusije i Ukrajine, a sastanak je organiziran uz posredstvo Turske i s ciljem uspostave prekida vatre i traženja diplomatskog rješenja.


Traže predaju Ukrajine

Kuleba je u obraćanju novinarima zahvalio turskom kolegi Čavušolu što je omogućio održavanje sastanka. Istakao je da se rat ne može zaustaviti, ako država koja je napala Ukrajinu to ne želi.

- Rusija u ovom trenutku nije u poziciji da uspostavi primirje. Oni traže predaju od Ukrajine. To neće dobiti. Ukrajina je jaka, Ukrajina se bori - poručio je Kuleba.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Kuleba je poručio da je spreman ponovo doći na sastanak kada ruska strana bude spremna za to.

- Nije postignut napredak u vezi sa prekidom vatre u Ukrajini jer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nije bio ovlašten da razgovara o tom pitanju - rekao je Kuleba nakon sastanka za koji je rekao da je bio i lak i težak.


Humanitarni cilj

On je kazao da su se obje strane složile da nastave napore u traženju rješenja za humanitarnu situaciju na terenu.

- Došao sam ovdje s humanitarnim ciljem, da napustim sastanak s odlukom da napravimo humanitarni koridor do i od Mariupolja - rekao je Kuleba.

Kuleba je također rekao da je glavna poruka Lavrova na sastanku bila da će Rusi "nastaviti svoju agresiju dok Ukrajina ne ispuni njihove zahtjev".

- Došao sam ovdje kao ministar vanjskih poslova, neko ko ima ovlaštenja za donošenje odluka, da pronađem rješenje. Ali on je došao samo da sasluša - rekao je Kuleba.

On je rekao i da NATO nije spreman da djeluje kolektivno i da su ukrajinska vojska i narod do sada branili sigurnost Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.