NASTAVLJAJU PUT

Veliki broj ukrajinskih izbjeglica na željezničkoj stanici u Krakovu

Poljska obezbjeđuje besplatan prijevoz do ostalih zemalja EU

Izbjeglice iz Ukrajine. AGENCIJE

A. O.

19.3.2022

Na željezničkoj stanici u poljskom Krakovu nalazi se veliki broj Ukrajinaca, uglavnom žena i djece, koji čekaju da nastave put prema Njemačkoj, javlja Anadolija.

Napustili su zemlju zbog ruskih napada, a u Poljskoj čekaju da nastave put prema Berlinu.

Poljska obezbjeđuje besplatan prijevoz do ostalih zemalja EU za ukrajinske izbjeglice.


Besplatno putovati

- Besplatan prijevoz specijalnim vozovima od Poljske do Njemačke dostupan je izbjeglicama iz Ukrajine - izjavio je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Pavel Sefernaker.

Od 10. marta Ukrajinci mogu besplatno putovati drugom klasom u devet međugradskih vozova koji povezuju poljske gradove Varšavu, Pšemisl (preko Krakova) i Gdanjsk do Berlina, glavnog grada Njemačke i Frankfurta.

Prošlog petka i subote predstavnici ministarstava saobraćaja Poljske, Ukrajine, Austrije, Češke, Francuske i Njemačke i evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean sastali su se na razgovorima u Krakovu i na poljsko-ukrajinskoj granici.


Međunarodna osuda

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo je do finansijskih ograničenja Moskvi i podstakao egzodus globalnih kompanija iz Rusije.

Najmanje 816 civila je ubijeno, a 1.333 ranjeno u Ukrajini od početka rata, podaci su UN-a. Više od 3,27 miliona ljudi je izbjeglo u susjedne zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.