BRISEL

CNN: Ovo je pet ključnih pitanja oko Samita NATO saveza na kojem će biti i Bajden

Očekuje se da će saveznici SAD-a i NATO-a predstaviti nekoliko novih sankcija kojima je namjera kazniti Rusiju za njezin rat protiv Ukrajine

CNN objavio je pet ključnih pitanja oko sastanka. AFP

Piše: A. Č. / CNN

24.3.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) danas će se u Briselu sastati sa svjetskim čelnicima na hitnim sastancima zbog napada na Ukrajinu.

CNN objavio je pet ključnih pitanja oko sastanka.

1. Što Zapad dalje čini za Ukrajinu?

Očekuje se da će saveznici SAD-a i NATO-a predstaviti nekoliko novih sankcija kojima je namjera kazniti Rusiju za njezin rat protiv Ukrajine. Oni uključuju raspoređivanje četiri dodatne borbene skupine u Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Slovačkoj.

2. Hoće li Biden biti predvodnik?

Samit bi mogao poslužiti kao trenutak za Bidena da ponovno potvrdi američko vodstvo u NATO savezu. Očekuje se da će Biden u Bruxellesu predstaviti nove sankcije ruskim političkim osobama i oligarsima. SAD također razmatra promjene u vlastitim vojnim snagama u istočnoj Europi.


Reakcija Putina

3. Hoće li se pojaviti Zelenski?

Iako Ukrajina nije članica NATO-a, čelnici saveza raspravljali su o tome bi li i kako predsjednik Volodimir Zelenski mogao učestvovati na Samitu.

4. Kako će Putin reagirati na ujedinjenu frontu Zapada?

Kremlj je ove sedmice izdao nekoliko upozorenja protiv NATO-a, sugerirajući da je ruski predsjednik Vladimir Putin ljut na ljude u Ukrajini koji žele biti dio saveza. Rusija, međutim, tvrdi da želi biti dio razgovora s globalnim savezima.

Veliki test

5. Hoće li akcije NATO-a biti učinkovite?

Bajden i čelnici NATO-a tvrdili su da je rat u Ukrajini ujedinio zemlje članice NATO-a više nego ikad, no današnji sastanci mogli bi biti veliki test oko učinkovitosti i jedinstvenosti saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.