ZASTRAŠUJUĆA PROGNOZA

Japanski premijer: Sve je vjerovatnije da će Rusija koristiti nuklearno oružje

Dodao je kako "ruska invazija na Ukrajinu pokazuje poteškoće u stvaranju svijeta bez nuklearnog oružja"

Fumio Kishida. Arhiv

Piše: D. H.

26.3.2022

Japanski premijer Fumio Kišida (Kishida) danas je rekao da je vjerojatnost da će Rusija koristiti nuklearno oružje sve veća. Izjavio je to prilikom posjeta američkog veleposlanika Hirošimi, prvom gradu u povijesti u kojem je korištena atomska bomba.

Japan, jedina zemlja koja je ikad napadnuta nuklearnim oružjem, redovno istupa protiv korištenja takvog oružja. Kišida je danas u društvu američkog ambasadora Rama Emanuela (Rahm Emanuel) posjetio spomenik žrtvama atomske bombe u Hirošimi.


"Stvarnost nuklearnog rata"

- U trenutku kad je vjerojatnost da će Rusija koristiti nuklearno oružje sve veća, vjerujem da će posjet veleposlanika Emanuela Hirošimi i ono što je vidio, stvarnost nuklearnog rata, poslati jaku poruku međunarodnoj zajednici - rekao je Kišida.

Dodao je kako "ruska invazija na Ukrajinu pokazuje poteškoće u stvaranju svijeta bez nuklearnog oružja".


Peškov: Rusija će koristiti nuklearno oružje samo u slučaju egzistencijalne prijetnje

Rusija je, podsjetimo, odbila potpuno isključiti mogućnost korištenja nuklearnog oružja. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u govoru kojim je najavio invaziju na Ukrajinu rekao da će se "svatko tko želi spriječiti Rusiju suočiti s posljedicama kakve nisu viđene nikad u  historiji", što je izjava koju su mnogi svjetski lideri protumačili kao prijetnju nuklearnim oružjem.

Njegov glasnogovornik Dmitri Peškov nedavno je rekao da bi Rusija koristila nuklearno oružje samo u slučaju "egzistencijalne prijetnje Rusiji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.