OBJAVIO UNICEF

Uznemirujuća brojka kao posljedica rata: Skoro dvije trećine ukrajinske djece napustilo svoje domove

Od 3.2 miliona djece, koliko procjenjujemo da je ostalo u svojim domovima, gotovo polovica je u riziku od nedostatka hrane, rekao je Fontaine

Oko 3.2 miliona djece ostalo u svojim domovima. Agencije

E. Ć.

12.4.2022

UN-ova agencija za djecu UNICEF objavila je da je skoro dvije trećine ukrajinske djece napustilo svoje domove u posljednjih šest sedmica zbog ruske invazije na njihovu domovinu.

Također, UN je potvrdio da je u ratu ubijeno najmanje 142 djece, dodavši da je stvarna brojka gotovo sigurno znatno veća.

- Od 3.2 miliona djece, koliko procjenjujemo da je ostalo u svojim domovima, gotovo polovica je u riziku od nedostatka hrane . rekao je Manuel Fontaine, direktor UNICEF-ovih programa koji je boravio u Ukrajini. 

Kaže da je 4.8 od 7.5 miliona ukrajinske djece napustilo svoje domove, te da nešto takvo u tako kratkom periodu nije vidio u svojih 31 godinu humanitarnog rada.

Upozorio je da je situacija vrlo vjerojatno znatno gora u gradovima poput Mariupolja i Hersona, u kojima nema vode i sanitarija, a snabdijevanje hranom i lijekovima je prekinuta.

Ukrajinski ambasador pri UN-u Sergij Kislitsa naveo je da su Rusi odveli više od 121.000 djece iz Ukrajine, te da pripremaju zakon koji bi trebao ubrzati proceduru posvojenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.