RUSKA INVAZIJA

WHO: Broj napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini povećan na 108

Najavio je nastavak medicinske pomoći Ukrajini

Članovi WHO. GETTY IMAGES

A. O.

12.4.2022

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je kako je do sada u Ukrajini izvedeno 108 napada na zdravstvene ustanove, javlja Anadolija.

Glasnogovornik WHO-a Banu Batnagar (Bhanu Bhatnagar) na konferenciji za medije u sjedištu UN-a u Ženevi govorio je o posljednjim dešavanjima kada je riječ o zdravstvenom sistemu i medicinskoj pomoći u regionu.


Batnagar je kazao kako je WHO-ov Sistem za praćenje napada na zdravstvene ustanove od 24. februara potvrdio 108 napada, u kojima su poginule najmanje 73 osobe, a 51 je ranjena.

Istakao je kako WHO nastavlja slati medicinsku pomoć, a dosad je na to područje poslano 216 tona hitne pomoći i medicinskog materijala. Batnagar je pojasnio kako su od toga 122 tone pomoći poslane gradovima na istoku i sjeveru, koji su najviše pogođeni ratom.

Istakao je i kako rade sve što mogu kako bi u Kijevu bio otvoren ured WHO-a.

- Iznimno je važno da smo prisutni u glavnom gradu. Na taj način možemo doći do susjednih područja, zadovoljiti medicinske potrebe i biti u češćem kontaktu sa zvaničnicima vlade - rekao je Batnagar.


Proširenje centra

Dodao je i kako planiraju proširiti centar u Dnjepru.

Najavio je nastavak medicinske pomoći Ukrajini, pojasnivši kako će u narednim danima za nekoliko bolnica biti obezbijeđeno 15 generatora i 20 ambulantnih vozila.

Prema njegovim riječima, oko 300 zdravstvenih ustanova nalazi se na liniji sukoba, a više od 1.000 je napušteno zbog sukoba, zbog čega je otežano pružanje zdravstvenih usluga na tom području.

S druge strane, Svjetski program za hranu (WFP) saopćio je kako je potrebno obezbijediti 590 miliona dolara pomoći za 3,1 miliona ljudi pogođenih krizom u Ukrajini za naredna tri mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.