BILA JE UZORAN RADNIK

Nestali su zajedno: Policija traga za opasnim zatvorenikom i zatvorskom čuvaricom

Američka Služba maršala nudi nagradu do 10.000 dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Kejsija Vajta i do lokacije Viki Vajt

Kejsi i Viki Vajt. BBC

E. Ć.

2.5.2022

Američka policija traži Kejsija Vajta (Casey White), odbjeglog zatvorenika koji je optužen za ubistvo, i Viki Vajt (Vicki), zatvorskom čuvaricom koja je pobjegla zajedno s njim, javlja BBC.

Iako se isto prezivaju, nisu u rodu. Oni su posljednji put viđeni u uredu šerifa okruga Lauderdale u Alabami. Tada je čuvarica Vajt rekla da vodi zatvorenika u zgradu suda zbog procjene njegovog mentalnog zdravlja, a onda su njene kolege shvatile da zatvorenik uopće nije imao zakazan pregled. 

Ono što je nepoznato, da li je čuvarica pomogla prezimenjaku u bijegu ili ju je on uzeo za taoca. Vlasti kažu da bi se zatvorenika Vajta trebalo smatrati naoružanim i vrlo opasnim zato što bi sada mogao imati pristup službenom pištolju. Navodi se da je službeno vozilo čuvarice pronađeno na parkingu jednog trgovačkog centra.

Kako nisu stupili u kontakt s čuvaricom, policija je započela potragu za njima. Američka Služba maršala nudi nagradu do 10.000 dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Kejsija Vajta i do lokacije Viki Vajt.

Inače, šerif Singleton je za čuvaricu Vajt rekao da je bila uzorna zaposlenica, koja je u odjelu provela oko 25 godina. Ona je bila pomoćnica direktora zavoda. Dio njenog posla uključivao je organiziranje prijevoza zatvorenika do suda, a šerif je objasanio kako je prekršila pravilo, odlučivši se da sama odveze zatvorenika.

- Svaki zaposlenik šokiran je njezinim nestankom i cijelom situacijom. Vajt je nekoliko puta izabrana za radnicu godine i bila je uzorna zaposlenica - rekao je šerif.

Što se Kejsija Vajta tiče, on je optužen 2020. godine za teško ubistvo. On je nožem ubio 58-godišnjakinju, a to ubistvo je priznao. Ranije je služio kaznu za provalu, krađu vozila i zbog policijske potjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.