NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Ukrajina je dio evropske porodice

A što se tiče sankcija, spremni smo da uvedemo dalje mjere, rekao je Šolc

Aleksander De Kruo i Olaf Šolc. PRINTSCREEN

A. O.

10.5.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) danas je izjavio da će Njemačka i Belgija nastaviti pružati vojnu podršku Ukrajini i raditi na uvođenju novih sankcija Rusiji.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu s belgijskim premijerom Aleksanderom De Kruom (Alexanderom De Crooom), Šolc je ponovio poziv ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da odmah prekine sve borbene operacije i povuče ruske trupe iz Ukrajine.


Isporuka oružja

- Slažemo se s Aleksanderom De Kruom da trebamo učiniti sve da podržimo Ukrajinu, uključujući isporuku oružja. A što se tiče sankcija, spremni smo da uvedemo dalje mjere - rekao je Šolc.

Njemački kancelar je izrazio podršku bližim vezama između Evropske unije (EU) i Ukrajine, ali nije podržao brzo članstvo Kijeva u Uniji.

Podsjećajući na ideju francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) o uspostavljanju "Evropske političke zajednice", koja bi uključivala Ukrajinu i zemlje koje nisu članice EU, Šolc je rekao da su mogući "novi oblici partnerstva".


Drugi načini

- Ukrajina je dio evropske porodice - naglasio je Šolc i rekao da takva partnerstva mogu biti korisna za zbližavanje demokratskih zemalja Evrope.

De Kru je također podržao Šolcov stav i kazao da je članstvo u EU dug, administrativni proces, koji bi lako mogao potrajati više od deset godina i mogao bi biti frustrirajući za Ukrajinu.

On je podvukao da postoje i drugi načini za jačanje bližih veza između EU i Ukrajine.

- Ovo su dvije različite stvari. To je nešto drugo od procesa proširenja. Jedno ne isključuje drugo, ali ni jedno ne mora biti povezano s drugim - rekao je belgijski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.