ERIH VAD

Bivši vojno-politički savjetnik Angele Merkel upozorio svijet: Ruse sada ne smijemo potcijeniti

Ja sam ih precijenio i potcijenio spremnost na pružanje otpora Ukrajinaca, rekao je Vad

Erih Vad: Ja sam ih precijenio i potcijenio spremnost na pružanje otpora Ukrajinaca. Agencije

E. T.

12.5.2022

U intervjuu za švicarski sedmični magazin "Veltvohe", Erih Vad (Erich), nekadašnji vojno-politički savjetnik Angele Merkel, bivše njemačke kancelarke, rekao je da se vojska Rusije ne treba potcijeniti u invaziji na Ukrajinu. 


Rekao je da je na samom početku invazije Rusije na Ukrajinu precijenio rusku vojsku krenuo od toga da će samo marširati do Kijeva.

- Ja sam ih precijenio i potcijenio spremnost na pružanje otpora Ukrajinaca. Danas prijeti opasnost da se Rusi potcijene - rekao je Vad.

On ističe da Rusi trenutno određuju gdje se i kojim snagama zadaje udarac.


- Oni u Donbasu, na frontu dugom oko 500 kilometara, djeluju polako sa 100.000 ljudi - rekao je biši savjetnik Angele Merkel.

Dodao je da je za Ukrajince sada važno da djeluju konvencionalnim, prije svega teškim oklopnim snagama protiv Rusa. Međutim, dodaje da oslobađanje Donbasa vojno nije moguće.

- Za to su Rusi prejaki, imaju dominaciju na zemlji i u vazduhu. Šanse Ukrajine su da prolongiraju konflikt, i time povećavanju troškova za Ruse. Na kraju to može voditi u konačnu pobjedu - rekao je, između ostalog, Vad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.