VAŠINGTON

Bajden na samitu obećava pomoć SAD-a zemljama jugoistočne Azije

Želimo jasno staviti do znanja da Sjedinjene Američke Države teže snažnijim odnosima

A. Č. / CNN

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) otvorit će skup čelnika jugoistočne Azije obećanjem da će potrošiti 150 miliona dolara na njihovu infrastrukturu, sigurnost, spremnost za pandemiju i druge napore usmjerene na suprotstavljanje utjecaju suparničke Kine.

Dvodnevni samit sa zajednicom zemljama jugoistočne Azije ASEAN počinje večerom za čelnike u Bijeloj kući prije razgovora u State Departmentu u petak.

Njegova administracija se nada da će napori pokazati zemljama da Vašington ostaje fokusiran na Indo-Pacifik i dugoročni izazov glavnog konkurenta, Kine, unatoč ratu u Ukrajini.

Pojačati našu igru ​​u jugoistočnoj Aziji

Samo u novembru Kina je obećala 1,5 milijardi dolara razvojne pomoći zemljama ASEAN-a tokom tri godine za borbu protiv covida i poticanje privrednog oporavka.

- Moramo pojačati našu igru ​​u jugoistočnoj Aziji - rekao je novinarima visoki dužnosnik američke administracije. 

- Ne tražimo od zemalja da naprave izbor između Sjedinjenih Država i Kine. No, želimo jasno staviti do znanja da Sjedinjene Američke Države teže snažnijim odnosima - prenosi Reuters.

Kineski ilegalni ribolov

Nova finansijska obveza uključuje ulaganje 40 miliona dolara u infrastrukturu namijenjenu dekarbonizaciji nabavke električnom energijom u regiji i 60 miliona dolara za pomorsku sigurnost, kao i oko 15 miliona dolara za pomoć u ranom otkrivanju covida-19 i drugih respiratornih bolesti, rekao je službenik.

Dodatna sredstva pomoći će zemljama u razvoju digitalne privrede i zakona o umjetnoj inteligenciji.

Američka obalna straža također će rasporediti brod u regiju kako bi pomogao lokalnim flotama u borbi protiv onoga što su Vašington i zemlje u regiji opisali kao kineski ilegalni ribolov.

Više o:

SAD Kina Joe Biden
NA VRH

Podijeli članak na