ŽAN KASTEKS

Francuski premijer podnio ostavku

Makron, koji treba poslati signal da je čuo frustracije birača izražene niskim odzivom i velikom podrškom radikalnoj krajnjoj desnici i krajnjoj ljevici, rekao je da bi premijer trebao biti neko ko je angažiran u zelenim i socijalnim politikama

Žan Kasteks nije više premijer Francuske. AFP

S. S. / Hina

16.5.2022

Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) predao je ostavku predsjedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron), saopćio je ured premijera.

Kastekstov potez otvorio je put dugoočekivanoj rekonstrukciji vlade. Makron je nakon reizbora u aprilu rekao da bi njegov novi tim trebao biti "koncentriraniji", s manje ministara.

Makron, koji treba poslati signal da je čuo frustracije birača izražene niskim odzivom i velikom podrškom radikalnoj krajnjoj desnici i krajnjoj ljevici, rekao je da bi premijer trebao biti neko ko je angažiran u zelenim i socijalnim politikama.

Njegovi saveznici rekli su da će najvjerovatnije imenovati ženu, prvu nakon Edit Kreson (Edith Cresson) koja je nakratko zauzela tu vodeću poziciju u vrijeme socijalističkog predsjednika Fransoa Miteran (Francois Mitterrand) početkom 1990-ih.

To bi mu moglo pomoći u suprotstavljanju krajnje lijevom veteranu Žan-Luku Melanšonu (Jean-Luc Melenchon) koji je osvojio visoko treće mjesto na predsjedničkim izborima, što mu je omogućilo da okupi široku koaliciju francuskih lijevih stranaka na parlamentarnim izborima koji će se održati od 12. do 19. juna.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.