OTVORENO PISMO

Europarlamentarka pisala Mišelu: Poslušajte građane BiH, a ne etno-nacionaliste

Sedamnaest preporuka Vijeća Građana BiH dobra su polazna tačka da se dokaže da se zahtjevi građana shvataju ozbiljno i da zaslužuju pažnju cijele Evrope, rekla je

Delara Burkhardt pisala Šarlu Mišelu. AFP

S. S.

20.5.2022

U otvorenom pismu Šarl Mišel (Charles Michel) predsjedniku Evropskog vijeća potpredsjednica Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom i zastupnica njemačkog SPD-a Delara Burhardt je savjetovala da ne troši vrijeme razgovarajući sa etno-nacionalistima, već da posluša šta građani BiH imaju da kažu.

Ona smatra dolazak predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela u dvodnevnu posjetu BiH kao snažan znak evropske solidarnosti, te navodi da Mišel želi da reanimira propale pregovore o izbornoj reformi u BiH kroz zajedničku izjavu sa učesnicima tih pregovora, kako bi se nastavili nakon oktobarskih općih izbora 2022. godine.

Zajednička rješenja

- Međutim, Milorad Dodik već sada je najavio blokadu tih razgovora najavom da neće podržati navedeni zajedničku izjavu. Njegov stav je dokaz da nije zainteresovan u uspješnu reformu Izbornog zakona. Na taj način se lično označio kao krivcem za neuspjeh. Njegovo ponašanje još jednom dokazuje da je razgovor sa etno-nacionalistima gubljenje vremena - poručila je Burkhardt.

Umjesto toga, ističe ona, potrebno je slušati građane BiH koji su dokazali da je pronalazak zajedničkih rješenja za kontroverzne probleme moguć, čak i kada su u škripcu sa vremenom.

- U martu 2022., 57 građana je učestvovalo u radu Vijeća građana BiH koje je predložilo 17 jasnih preporuka kako poboljšati situaciju u zemlji. Izrazili su jasno protivljenje diskriminaciji u Izbornom zakonu te zatražili da svaki građanin ima pravo da glasaiI da se kandiduje za bilo koju funkciju bez obzira na njihovu etničku pripadnost - navodi  Burkhardt.

Polazna tačka

- Predsjednica Evropske Komisije fon der Lejen (von der Leyen) sada mora održati svoju riječ kada u završnom govoru na Konferenciji budućnosti Evrope rekla da želi još više uključiti vijeća građana na nivou EU. Sedamnaest preporuka Vijeća Građana BiH dobra su polazna tačka da se dokaže da se zahtjevi građana shvataju ozbiljno i da zaslužuju pažnju cijele Evrope - zaključila je Burkhardt.

Podsjećamo, Mišel dolazi u BiH u sklopu posjete ovog regionu, gdje je jučer boravio u Srbiji i sastao se sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a očekuje se i posjeta Albaniji. Ovu posjetu bi predsjednik Evropskog vijeća mogao iskoristiti i da BiH upozna sa idejom stvaranja Evropske geopolitičke zajednice koja uključuje Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.