SUĐENJE U TOKU

Ruski vojnik: Žao mi je i iskreno se kajem

Njegov advokat rekao je da Šišimarin nije bio svjestan onoga što se događa u Ukrajini

Vadim Šišmarin: Žao mi je. AGENCIJE

S. S.

20.5.2022

Suđenje za ratne zločine 21-godišnjem ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu u Ukrajini odgođeno je za ponedjeljak. Radi se o prvom suđenju za ratne zločine otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju još u februaru.

- Žao mi je i iskreno se kajem. Bio sam nervozan u trenutku kada se to dogodilo. Nisam htio nikoga ubiti. Ali dogodilo se i to ne poričem - rekao je.

Njegov advokat rekao je da Šišimarin nije bio svjestan onoga što se događa u Ukrajini.

Nisu bili svjesni

- On i drugi ruski vojnici nisu bili svjesni da će akcije rezultirati masovnom smrću ne samo vojnika već i civila. Šišimarin je bio u stanju stresa uzrokovanog borbenom situacijom i pritiskom svog zapovjednika. Analiza tih okolnosti dopušta mi da zaključim da Šišimarin nije imao direktnu namjeru za ubistvo - nastavio je advokat.

Sudija ga je upitao da li prihvata krivicu. "Da", odgovorio je Šišimarin. "Potpuno?" "Da", tiho je odgovorio.

Ukrali automobil

Tužioci kažu da je Šišimarin zapovijedao jedinicom u tenkovskoj diviziji kada je njegov konvoj bio napadnut. On i još četvorica vojnika ukrali su automobil, a dok su putovali u blizini Čupahivke, naišli su na 62-godišnjaka na biciklu, rekli su.

Prema riječima tužioca, Šišimarin je dobio naređenje da ubije civila i za to je upotrijebio pušku kalašnjikov. Kremlj je ranije rekao da nije obaviješten o slučaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.