TELEFONSKI POZIV

Erdoan razgovarao s predsjednikom Finske

Visoki predstavnici Finske i Švedske bi narednih dana trebali posjetiti Tursku kako bi održali zvanične razgovore u Ankari

Redžep Tajip Erdoan i Sauli Ninisto. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

21.5.2022

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je razgovarao telefonom sa predsjednikom Finske Saulijem Ninistom (Niinistom), javlja Anadolija.

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije ureda predsjednika Turske, dvojica lidera su razgovarali o odnosima dvije zemlje i zahtjevu Finske za članstvo u NATO-u.

Erdoan je tom prilikom izjavio da je pristup kojim se ignorišu terorističke organizacije koje predstavljaju prijetnju savezniku unutar NATO-a nespojiv sa duhom prijateljstva i savezništva.


Poštovanje i pordška

Erdoan je još kazao da je najprirodnije pravo očekivati ​​poštovanje i podršku legitimnoj i odlučnoj borbi Turskoj protiv očigledne prijetnje njenoj nacionalnoj sigurnosti i njenom narodu.

Tokom perioda dužeg od 35 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i starih. 

Turski predsjednik Erdoan izjavio je u četvrtak da će Turska reći “ne” ulasku Finske i Švedske u NATO, u momentima dok se visoki predstavnici dvije zemlje pripremaju da posjete Tursku radi razgovora narednih dana.


Zahtjevi Ankare

Turska, dugogodišnja članica NATO-a, izrazila je prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritizirajući ove dvije zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama, uključujući YPG/PKK.

U posljednjih pet godina, i Helsinki i Štokholm (Stockholm) nisu pristali na zahtjeve Ankare za izručenje desetina terorista, uključujući članove PKK i FETO-a, terorističke grupe koja stoji iza pokušaja puča 2016. godine u Turskoj.

Visoki predstavnici Finske i Švedske bi narednih dana trebali posjetiti Tursku kako bi održali zvanične razgovore u Ankari o pitanju procesa njihovog pridruživanja NATO-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.