PROBLEMI U KREMLJU

Putin na sastanku izvrijeđao kineskog predsjednika, Lavrova navodno nazvao "šu**om"

Od početka rata Kina je davala stidljivu podršku Rusiji, a onda kada su počele stizati sankcije, Peking se distancirao od Moskve

Vladimir Putin i Sergej Lavrov. Twitter

E. Ć.

9.6.2022

U Kremlju vlada velika nervoza, barem se to navodi u izvještaju koji je objavljen na kanalu "General SVR" na platformi Telegram. 

U tom izvještaju se navodi da je Putin vrijeđao kineskog predsjednika Si Đinpinga (Xi Jinping) i svog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Oni su se sastali jučer na video konferenciji i razgovrali o odnosima Rusije i Kine. Švicarski "Blick.ch" navodi kako je Putina navodno iz takta izbacila činjenica da Kina odbija Rusiji pružiti finansijsku i vojnu pomoć.

Putin je tokom sastanka izrekao nekoliko pogrdnih komentara o kineskom predsjedniku Si Đinpingu, dok je Lavrova optužio za neuspjeh pregovora s Kinom. U objavi na telegramu, za koji se vjeruje da vodi insajder iz Kremlja od prvog dana invazije na Ukrajinu, piše da je Putin nekoliko prekidao svog ministra kada se ovaj pokušao braniti. Putin je Lavrova čak nazvao š***om, piše Blick.ch.

Inače, Rusija i Kina su historijski istočni saveznici. Međutim, od početka rata Kina je davala stidljivu podršku Rusiji, a onda kada su počele stizati sankcije, Peking se distancirao od Moskve.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.