ZBOG CIJENA GORIVA I HRANE

Nastavljeni protesti u Ekvadoru: Desetine povrijeđenih, jedna osoba ubijena

Vlasti su priznale da je jedna osoba stradala i ministar unutrašnjih poslova je izrazio ogorčenje ponašanjem policije

E. Ć.

25.6.2022

Dramatične fotografije s ulica u Ekvadoru. NYT

U Ekvadoru su nastavljeni veliki protesti starosjedilaca koji od vlade te zemlje traže da smanji cijene goriva, uvede kontrolu cijena hrane i da više uloži u obrazovanje.

Iza nas je 12. dan protesta tokom kojeg je ubijen jedna čovjek, a još desetine njih ubijeno. Vlasti su priznale da je jedna osoba stradala i ministar unutrašnjih poslova je izrazio ogorčenje ponašanjem policije. Naveo je da vlada nije odobrila nikakvo oružje sa sačmom policiji i da je ona jučer nosila samo suzavac da bi rastjerala demonstrante.

Dobrovoljac bolničar je rekao za AP da je za oko 100 ljudi pružena medicinska pomoć zbog povreda na mjestu održavanja protesta, uključujući demonstrante, vojnike i policajce. Demonstracije su bile posebno nasilne u šest provincija u centralnom Ekvadoru.

Inače, glavni grad Ekvadora Kvito suočava se s nestašicama hrane i goriva. Nekoliko ključnih ulica u gradu blokirano je od utorka, dok se demonstranti sukobljavaju sa policijom na glavnim raskrsnicama u blizini centra grada. Protesti su održani i u gradovima širom zemlje, uključujući Gvajakil, Kuenku i Riobambu.










Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.